Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

The Good Hand - Blissful Yearning

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-07-2018

Tracklist

01. What is Real is Always Alive
02. Focus
03. Evolution Revolution
04. Future Days
05. Borderride
06. Cocoon
07. Die and Become
08. The Madness

Everything Is Movement

In 2014 werd ik aangenaam verrast door wat het tweede album bleek te zijn van de vaderlandse band The Good Hand. Twee van de drie aanwezige muzikanten bleek ik te kennen, hetgeen de positieve verrassing alleen maar vergrootte. We zijn inmiddels vier jaar verder, en The Good Hand heeft al lang (in maart van dit jaar) de opvolger voorgesteld: Blissful Yearning. Zoals wel vaker loop ik een beetje achter, maar dat gaat me niet beletten om zonder enige terughoudendheid te gaan genieten van het 'nieuwe' album.

Er zijn diverse dingen die me op voorhand opvallen. Zo verbaast het me dat The Good Hand inmiddels niet wat meer naamsbekendheid heeft opgebouwd in den lande. Weliswaar kom ik de naam zo af en toe wel tegen in de concertagenda, maar ik zie de leidende media nog altijd geen hosanna kraaien over de band; in tegenstelling tot namen - ook in andere muziekgenres - waarvan ik me afvraag of ze al die aandacht wel verdienen. The Good Hand biedt naar mijn bescheiden mening immers onomwonden kwaliteit.

Nog meer dan op de voorganger waan ik me met Blissful Yearning in de spreekwoordelijke tijdmachine. Ik heb het gevoel dat ik zo'n beetje beland ben in de Nederlandse jaren '60 psychedelische- en '70 prog-rock-scene bij het beluisteren van album-opener What Is Real Is Always Alive. Flarden uit die beide zeer tot de verbeelding sprekende muzikale periodes worden hier niet alleen min of meer vanzelfsprekend met elkaar, en met latere hardrock-, stoner-, maar ook nog hele andere elementen vermengd. Om die veelzijdigheid te bevatten moet je maar eens naar het funky/disco-achtige Focus luisteren.

Nummers als Evolution Revolution, Future Days, het fantastisch opgebouwde Borderride en de rauwe en opvallend korte afsluiter The Madness zouden toch zeker de liefhebber van avontuurlijke rockmuziek moeten kunnen aanspreken. Met veel gevoel voor zowel melodie en herkenbaarheid als spanning sleutelt The Good Hand hun nummers bedachtzaam in elkaar. Thematisch verbonden door Goethe's gedicht Selige Sehnsucht (Blissful Yearning in het Engels inderdaad) is een rode draad op het album herkenbaar. Nummers als Cocoon en Die And Become zetten de luisteraar zeker aan het denken.

Okay, het is op zich geen gemakkelijke muziek of licht verteerbare kost die The Good Hand ons op Blissful Yearning voorschotelt. Toch biedt de puur muzikale aanpak genoeg houvast om van te genieten, zonder je te hoeven verdiepen in de zware thematiek. Ik vind juist de veelzijdigheid van deze band de grootste aantrekkingskracht. Met schijnbaar speels gemak worden diverse uithoeken uit het brede pop- en rock-spectrum bij elkaar gebracht tot een logisch klinkend geheel. En vooral een interessant klinkend geheel. Even doorbijten - verdiep je ook eens in de teksten zou ik je zeker willen aanraden - loont; echt waar!

Arjan Hoekstra - zang, gitaar, toetsen, blaasinstrumenten

Ingmar Regeling - drums, zang

Dennis Edelenbosch - bas, zang