Loading...

Warrel Dane - Shadow Work

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-11-2018

Tracklist

01. Ethereal Blessing
02. Madame Satan
03. Disconnection System
04. As Fast As The Others
05. Shadow Work
06. The Hanging Garden (The Cure cover)
07. Rain
08. Mother Is The Word For God

De naam Warrel Dane is uiteraard onlosmakelijk verbonden met de bands Sanctuary en Nevermore, die hij van zijn kenmerkende vocalen voorzag. Daarnaast hield hij er nog een band onder zijn eigen naam op na, waarmee hij in 2008 het album Praises to the War Machine uitbracht. Zijn plotselinge dood (op 13 december 2017, aan en hartaanval) kwam dan ook als een schok in de heavy muziekwereld.

Ironisch genoeg was Dane rond de periode van zijn dood bezig met het tweede album van de band Warrel Dane. In een studio in Sao Paulo waren zijn Braziliaanse bandleden een solide basis aan het leggen voor wat het epos Shadow Work moest gaan worden. Het zangwerk was ook al een aardig eind gevorderd, maar zeker nog niet af. Toch is als eerbetoon besloten om wat er van Shadow Work al zo goed als klaar was, als nieuw Warrel Dane album uit te brengen. Voor de zang zijn zowel definitieve partijen als ruwe opnames gebruikt, zodat er her en der wat verschil in kwaliteit te horen is. Dit nieuwe album is dus niet wat het had moeten worden, maar gewoon wat er al gebruikt kon worden; het blijkt uiteindelijk ongeveer de helft te zijn van wat de band oorspronkelijk voor ogen had.

Toch is goed te horen waar Dane met zijn muziek heen wilde. Nummers als Madame Satan, Disconnection Systems, titelnummer Shadow Work en het licht-chaotische The Hanging Garden laten gelaagde, moderne, maar vooral harde metal horen. De agressieve muzikale insteek en de hoofdrol voor het spetterende en flitsende gitaarspel vormen een fraaie wisselwerking met de melancholieke (overwegend cleane) zangstem van Dane zelf; en roepen toch wel voorzichtige herinneringen op aan Nevermore.

Een meer ingehouden kant horen we met As Fast As The Others (dat verwacht je niet met zo'n titel) en vooral Rain. Tot slot is het de lange afsluiter Mother Is The Word For God die alle elementen nog eens de revue laat passeren, en wat mij betreft het mooiste nummer van het album is. Deze moet je echt eens een paar keer voorbij laten komen om de verschillende invalshoeken van zowel zang als instrumentarium goed op je te laten inwerken. Zoals gezegd: het is het schijnbare contrast dat zo overdonderend en toch zo mooi is. De verwrongen gitaren en de militaristisch hakkende drums versus de intiem klinkende zangstem, het komt er allemaal in optima forma uit in deze afsluiter.

Overigens doet de uitgesproken donkere albumcover eer aan het muzikale werk, zodat het plaatje letterlijk compleet is. Het is gevaarlijk om het woord uniek te gebruiken, maar wat de band Warrel Dane hier laat horen komt stiekem toch wel in de buurt. En dan vraag je je - zinloos, maar toch - af hoe dit werk zou hebben geklonken als het helemaal zijn voltooiing had kunnen bereiken....

Warrel Dane - Vocals

Fabio Carito - Bass

Marcus Dotta - Drums

Johnny Moraes - Guitars

Thiago Oliveira - Guitars