Loading...

Wombbath - Tales of Madness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-12-2020

Tracklist

01. Tales From The Dark Side
02. Brutal Mights
03. Unholy Madness
04. The Grave
05. Lavatory Suicide Remains
06. Save Your Last Breath To Scream
07. Tales Of Madness
08. The Fleshly Existence Of Man

Heeeeeeeeeeere's Jonny!

Huh, alweer een nieuw album van Wombbath? Die hadden eerder dit jaar toch al Choirs Of The Fallenuitgebracht? Tales Of Madness is dan ook niet echt het nieuwe reguliere studio-album, maar een jubileumplaat om het dertigjarige bestaan te vieren. En wij, de fans, mogen dit feestje natuurlijk meebeleven. Eigenlijk zijn ze pas sinds de laatste paar jaren (sinds Jonny Petterson zich met de band bemoeide en een serieuze doorstart werd gemaakt na een lange periode van inactiviteit) een kracht geworden om rekening mee te houden, nadat ze een reputatie hadden opgebouwd in de underground, vooral met hun debuut Internal Caustic Torments uit 1993. Over de albums die daarna verschenen heb ik hier uitgebreid bericht.

Tales Of Madness is een release die volledig opnieuw opgenomen nummers uit hun vroege jaren bevat, evenals gloednieuw materiaal dat het huidige geluid van de band vertegenwoordigt. De nummers zijn zo gemasterd dat er geen verschil is in geluidskwaliteit en laat zich bijna beluisteren als een compleet nieuw album. Het is interessant om de vooruitgang van de band in de loop van drie decennia te horen, en deze release is een bewijs van de tijdloze kwaliteit van hun versie van die typische Zweedse death metal.

De eerste drie nummers zijn drie van de vier nummers van de allereerste demo van Wombbath, Brutal Mights van januari 1992. De toenmalige opener van de demo, Beyond The Gloomy, heeft de schifting blijkbaar niet gehaald. Daarna is The Grave het nummer dat te boek staat als allereerste nummer ooit geschreven door de band in 1990, maar nooit eerder opgenomen. Lavatory Suicide Remains is afkomstig van de EP Lavatory uit 1994, terwijl Save Your Last Breath To Scream geschreven is in dezelfde periode voorafgaand an die EP, maar het nooit tot een opname gehaald heeft.

Als laatste zijn Tales Of Madness en The Fleshly Existence Of Man twee splinternieuwe nummers die het heden van Wombbath representeren. Ik vind het zelf vooral wel aardig om te horen hoe de inbreng van Pettersson zich verhoudt tot die van z'n voorgangers. Het is toch wel ironisch om te constateren dat hij als relatieve nieuwkomer in de band zo'n stempel weet te drukken. Ik durf dan ook gerust te zeggen dat Wombbath er sinds zijn komst op vooruit is gegaan.

Liefhebbers van de Zweedse buzzsaw-gelukzaligheid weten deze release zeker te waarderen!

Jonny Pettersson - Vocals

Håkan Stuvemark - Guitars, Vocals

Thomas Von Wachenfeldt - Guitars, Violin, Vocals

Jon Rudin - Drums

Matthew Davidson - Bass