Loading...

XII Boar - Beyond The Valley of The Triclops

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-08-2016

Tracklist

01. Prologue
02. Beyond The Valley
03. The Hustle
04. Strange Kinda Lonesome
05. El Mucho Grande
06. Welcome To Your Doom
07. Penetrator
08. Abyssal Lord
09. Black and Blues
10. Jupiter Aligns
11. Beggars Roost
12. Triclops

XII Boar, of Twelve Boar, is een heavy rockende band uit het Verenigd Koninkrijk. De band is actief sinds het jaar 2010, en bracht sindsdien twee EP's, een single en een full length (Pitworthy, 2015) uit. Toch is de band dit jaar al weer toe aan een tweede album: Beyond The Valley of The Triclops. Aan productiviteit geen gebrek dus; al kende ik deze band nog niet.

Op de muziek die dit Britse trio voortbrengt zou ik eigenlijk niet zo direct een labeltje kunnen plakken. Want dat is eigenlijk van alles dat past binnen rauwe en heavy rock, maar ook old school heavy metal (El Mucho Grande). De rock 'n' roll van bands als Motorhead en Peter Pan Speedrock zouden referenties kunnen zijn, maar net zo goed de oudste NWOBHM (Penetrator), of juist swingende/groovende stoner-rock (Beyond The Valley, Triclops), of de stoere spierballenmetal van Manowar, of groovende southern rock/metal (The Hustle, met mondharmonica, Black And Blues).

Kijk ook eens naar die albumhoes, die nogal wat old school rock en metal-cliches op een rijtje zet. Net als de muziek van XII Boar zelf dus eigenlijk. Hoewel de eenheid op Beyond The Valley of The Triclops niet direct een strikt muzikale is, is de muziek van deze band toch wel degelijk herkenbaar. Er wordt vrijwel constant opzwepend gerockt, het geluid is lekker smerig, en je krijgt associaties met ronkende motoren, vette olie, lekkere wijven, veel hamburgers, nog veel meer bier, en een ruig festival. Dat bepaalt de sfeer wel zo'n beetje denk ik. Stiekem moet ik nog het meest denken aan het Noorse Svölk, die ook van die stoere mannenrock/metal maken.

XII Boar biedt dus geen fijnzinnige, technisch hoogstaande muziek, of veel nummers met diepgang; maar wel heerlijk pakkende partymuziek, onmisbaar voor op het betere festival, waarop het bij vlagen ook lekker meebrullen is. Dit lijkt me bij uitstek een live-act die het van z'n podiumpresentatie moet hebben, en het best tot z'n recht komt op een goed gevulde festivalweide, met al even goedgevulde festivalgangers, lees: bierbuiken. Dat bedoel ik geenszins denigrerend of stereotyperend; ik reken mezelf er ook toe. Proost!

Tommy Hardrocks – Vocals, Guitar

Adam Thomas – Bass, Vocals

David Wilbraham – Drums