Loading...

Kowai - Prelude

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-11-2010

Tracklist

1. Eternal Night
2. Devotion
3. Pride
4. Hideaway

Afgelopen vrijdag 19 november gaf Kowai een optreden in Estrado te Harderwijk, aanleiding voor mij om hun demo (weer) eens van stal te halen en te zien hoe het gaat met de vorderingen van deze band. Ik ga beginnen met de band zichzelf even voor te laten stellen. Kowai is een Gothic Rock/Metal band uit Utrecht. De band is ontstaan toen gitaristen Arjen en Bertran samen nummers begonnen te schrijven. In 2008 richtten zij Kowai officieel op door audities te houden om de band compleet te maken. Zangeres Laura, bassist Rik en drummer Joost waren snel gevonden en in deze bezetting brachten zij in het najaar van 2009 de demo Prelude uit. In juni 2010 maakte toetseniste Daphne de bezetting rond. Nu de band compleet is wil Kowai zich verder ontplooien en steekt veel tijd in het ontwikkelen van hun eigen stijl. De bandleden zijn ontzettend ambitieus en willen zoveel mogelijk mensen enthousiasmeren voor hun muziek. Tot zover (een gedeelte van) de bio van Kowai, nu naar de demo Prelude.

Eerste track Eternal Night laat zich in eerste instantie beluisteren als een trage, slepende rocksong. Weinig roept hier nog het gothic-met-zangeres gevoel op. Dat komt pas na de grunt en de pogingen van de zangeres om hoger te gaan zingen. Het gitaarwerk mag er bij vlagen wel wezen op deze track. Devotion is daarna dan wel een typisch gothic nummer uit het boekje: een uptempo intro, rustig in de coupletten, nadruk op de vrouwelijke vocalen, veel toetsenwerk en een voorzichtige, soms bijna vertellende grunt. Een vervelend aspect van dit nummer vind ik eigenlijk dat het niet af klinkt, het lijkt een verzameling van een paar ideeën, maar gaat nergens heen en sluit ook abrupt af. Pride lijkt de verplichte ballad van de cd. Een hoofdrol is hier weggelegd voor de zangeres, en helaas komen dan ook wat minder puntjes naar voren. Zij lijkt nog wat zoekende naar haar eigen mogelijkheden, ik vraag me af of zij zelf wel weet wat ze wel en niet kan. Op zich lijkt mij de zang over het algemeen helder genoeg, maar kan er nog aan power gewonnen worden. Erg belangrijk voor een genre waarin de zang zo op de voorgrond staat. Afsluiter Hideaway is het meest afwisselende nummer, van uptempo naar langzaam en weer terug, een midtempo refrein, maar af en toe wel erg veel nadruk op de toetsen. Ook hiervoor geldt wel een beetje dat de ideeën zeker wel aanwezig zijn, maar er mijns inziens niet genoeg lijn in de compositie zit.

Gelukkig is de band zelf, getuige de tekst uit hun bio, zich er ook wel van bewust dat er nog behoorlijk gesleuteld kan worden aan geluid, stijl en een eigen gezicht. En dat is ook zeker geen schande voor een band die net twee jaar bestaat en nog zoekende is binnen het muzikale spectrum. Nu worden de voor de hand liggende invloeden (The Gathering, Epica, After Forever) nog min of meer blindelings gekopieerd. Naar aanleiding van het live optreden dat ik dus recentelijk zag durf ik ook wel te stellen dat de band, nu een jaar verder, er nog niet is. Potentie is zeer zeker aanwezig, maar er is ook nog genoeg werk aan de winkel. Eerst maar regelmatig spelen, leren, en met een volgend product een stap omhoog zien te maken. Overigens zijn de productie en het geluid voor demobegrippen prima in orde; ook aan het product zelf is overduidelijk aandacht besteed, cd en artwork zien er fraai uit.

?tumb=10988,300x300,kowai_02

Laura van Nes (zang),

Arjen Bosma (gitaar)

Bertran Zwijnenburg (gitaar en grunts)

Daphne Alberda (toetsen)

Rik Beerthuizen (basgitaar)

Joost Lobbes (drums)