Loading...

Herfst - Necrotica

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-12-2010

Tracklist

1. Nemesis 04:27
2. House Of Twilight 05:48
3. An Interest In Distress 05:18
4. Needle Vortex 05:29
5. She Wore Death As A Shroud 08:14
6. Vulture Feast 05:35
7. Scarlet Necromance 04:49
8. Serpent Tongue 07:29

Hoewel de cd Necrotica al in februari uitkwam, is deze ons nu pas ter review aangeboden. Ik tik dit stukje dan ook begin december terwijl vorst, sneeuw en wind mijn gemoed teisteren. Geen enkele aanleiding dus voor woordspelingen op de bandnaam Herfst. Dit Vlaamse gezelschap is, in wisselende bezettingen, al actief sinds 1999 en is nu toe aan hun tweede cd. Hebben de heren in al die jaren dan stilgezeten? Gedeeltelijk wel lijkt het: in 2003 verscheen een eerste demo, in 2005 gevolgd door debuut cd Life's Enddesign. Daarna begon een periode van interne strubbelingen, ook wel bekend als bezettingswisselingen en een moment van bezinning. In een gerenoveerde bezetting met nog maar een enkel origineel bandlid is Herfst in 2010 dan klaar voor een nieuwe poging om de (onder)wereld te gaan veroveren, te beginnen met de release van Necrotica eerder dit jaar.

Wat wel past bij de bandnaam Herfst als ook bij het huidige jaargetijde is de sfeer die de muziek op Necrotica oproept, die is namelijk behoorlijk duister. Zoals zo veel bands uit België houdt Herfst zich op in de brute sector. Echter kiest de band niet voor death of black metal, maar maakt daar een tussenweg in, of een mix, het is maar net hoe je het ziet. Ach, het is ook niet zo belangrijk hoe de muziek benoemd wordt, maar hoe uiteindelijk het resultaat klinkt. Het maakt echter wel duidelijk dat Herfst meerdere aspecten binnen de zware muziekafdelingen beheerst. Althans waar het dit album Necrotica betreft, vergelijkingen met het oudere materiaal heb ik niet.

Met Nemesis Dominatrix gaat de cd hoe dan ook als een speer uit de startblokken. Een lekker vlot beuktempo, snel en strak drumwerk (getriggerd?), fraai gitaarwerk en om het geheel af te maken een stevige schreeuw/grunt die de teksten fel uitspuugt. Een vergelijking die zich meteen bij mij opdringt is die met het Nederlandse God Dethroned, met name in de snelste stukken. House Of Twilight klinkt hierna meteen een stuk melodieuzer, hiermee hebben we dan meteen de verscheidenheid van Herfst te pakken. Waar de eerste track nog wat naar black metal neigde, is dit nummer toch eerder te beschouwen als melodieuze death metal. Overeenkomst is dat binnen de nummers zelf ook behoorlijk wat afwisseling zit. Eigenlijk geldt dat wel voor de hele cd: afwisselend snel en bruut, een andere keer langzamer, melodieuzer en sfeervol. Alom aanwezig zijn in ieder geval de nodige vette riffs als basis voor de tracks; in alle aspecten komt Herfst goed uit de verf.

Een andere invloed die ik inmiddels denk te bespeuren is de meer toegankelijke kant van een act als Cradle Of Filth, bijvoorbeeld in het lange She Wore Death As A Shroud. Zeker geen pure black metal, het zit 'm meer in de sferische, melodieuze passages en de “vertellende” zang. Ondanks alle aanwezige verscheidenheid weet de band deze cd toch als een geheel te laten klinken. De nummers onderling zitten ook goed in elkaar, al moet ik heel eerlijk zeggen dat ik niet alle nummers even sterk vindt, maar dat is een kwestie van smaak. Sommige passages of nummers blijven net niet lang genoeg hangen. Over het geheel staan de kwaliteiten van Herfst echter buiten kijf, ik heb me geen seconde verveeld bij eerste beluistering van deze cd. Met name de constante spanning tussen bruut en melodieus blijft interessant. Donker en avontuurlijk tegelijk. Overigens mag ook nog best vermeld worden dat het artwork er prima uitziet.

Dietwin Elbers - Vocals

Bram Vancauter - Lead Guitar

Christophe Vandeghinste - Guitar

Kurt Hermans - Bass

Ruben Vranken - Drums

Zang op dit album: Xavier