Loading...

To Cast A Shadow - In Memory Of

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 31-12-2010

Tracklist

01. Tormented
02. Morose
03. Nightfall
04. Oceans Apart
05. Betula
06. My Misery
07. When You Leave the Room
08. Set Afire
09. The Answer
10. In Memory Of

To Cast a Shadow zou volgens diverse bronnen al zijn opgericht in 1990. Een Noors drietal speelt in die jaren in hun eigen keldertje Brits geörienteerde doom rock/metal, zonder daarvan ook maar iets met de buitenwereld te delen. Aan deze anonimiteit komt een eind als in 2007 het debuut All Alone verschijnt. Op dat album vinden we ook het eerste teken van leven van de zangeres die opvolger In Memory Of heeft ingezongen. Daarnaast kunnen we constateren dat To Cast A Shadow behoorlijk van stijl is veranderd. Misschien wel mede door de aanwezigheid van een zangeres heeft de klassieke doom gezelschap gekregen van een moderner gothic geluid. Deze tweede cd zal overigens in februari 2011 verschijnen.

In Memory of is een album voor de liefhebber van echte melancholieke gothmetal… want een ander woord dan melancholiek is er volgens mij niet om deze zeer slepende en langdradige muziek te beschrijven. Er zitten nog wel aardig wat melodische gedeelten in dit album verborgen, verscholen onder een zware en zwarte deken van gitaren die niet verder gaan dan een paar tonen en een drum die op super slow motion is gezet, hoewel die drum zo nu en dan los wil schieten om mee te bulderen met de zware grunts die ook regelmatig te horen zijn.

De zang is zuiver, maar onze Gunnhild geeft volgens mij nog lang niet alles wat ze heeft. Als ze nou eens een beetje meer uit de kast zou trekken zou het allemaal nog niet eens zo slecht klinken. Een beetje meer tempo zou ook niet kwaad kunnen. Conclusie is gewoon dat het allemaal te traag en te duister klinkt voor mijn smaak. Maar voor de echte liefhebbers van zeer zwarte muziek is het vast een streling voor het oor. Hiermee lijkt To Cast A Shadow op twee gedachten te hinken, de elementen doom en gothic klinken niet helemaal geïntegreerd. Het is dan ook maar de vraag bij welk publiek dit product aftrek gaat vinden: sombere dooms of donkere gothics.

Gunnhild Huser - Vocals

Marcus Granlien - Guitar, vocals

Stian Dalslåen - Bass

Kent Helset - Drums