Loading...

These Mountains Are Ghosts - These Mountains Are Ghosts

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-02-2011

Tracklist

They Will Come To Haunt You
It Takes A Heartbeat To Kill
Mass Impulse
Wolves
Ashes

These Mountains Are Ghosts komt uit Vlaams Limburg (België) en is nog geen jaar oud, want pas begonnen in de lente van vorig jaar. Ontstaan uit de assen van de progressieve hardcoreband Ender en de postrockband Koan brengt dit gezelschap een nieuwe band op de been. Een relatieve nieuwkomer derhalve, de bands hadden elk voor zich al aardig wat ervaring opgebouwd. Dat verklaart waarschijnlijk ook het snelle verschijnen van het eerste muzikale levensteken, een zogenaamde self titled demo met vijf tracks die een beeld moeten vormen van waar deze band voor staat. De muziek, en dus eigenlijk ook de band zelf, zijn mij eigenlijk min of meer toevallig komen aanwaaien via facebook en greep me vrijwel meteen bij de strot. Na een paar keer luisteren heb ik dan ook even een en ander opgezocht over These Mountains are Ghosts.

Een label plakken op deze muziek vind ik niet heel gemakkelijk. Als eerste vergelijking kom ik in de buurt bij een band als Mastodon. Eenzelfde veelzijdigheid, moeilijk in een hokje te stoppen muziek. Heel kort door de bocht kom ik op een omschrijving als: een mix van post/hardcore en doom/sludge. De muziek is te herkennen aan opzwepende ritmes met de nodige tempowisselingen; zweverig, galmend gitaarwerk; ronkende groovy baslijnen en jazzy, freakerig drumwerk. Daarboven op horen we dan nog schreeuwerige vocalen die op een rauwe manier de teksten uitspuwt. Al met al geen muziek die je op het eerste gehoor al te pakken neemt.

They Will Come To Haunt You gaat direct enorm groovy van start: bijna swingend snarenwerk op een ritme van onnavolgbaar freaky drumpartijen. Een ideale opener die je meteen bij de les houdt, mede door de wisselingen in tempo. Daarna pakt It Takes A Heartbeat To Kill het net een tikje anders aan. Na een wat sfeervoller begin klinkt dit nummer juist wat furieuzer, wat zwaarder op de hand. Hetgeen echter blijft is een constant gevoel van groove, melodie zo je wilt. Mass Impulse lijkt daarna een stoner benadering te hanteren, het nummer begint wat logger, maar ook in deze korte track zijn de tempo- en ritmewisselingen verrassend. Zo wordt de luisteraar eigenlijk van begin tot eind getrakteerd op allesbehalve voorspelbare muziek.

These Mountains are Ghosts debuteert met deze eersteling wat mij betreft uitermate verdienstelijk. Dit is zeker interessante muziek om te beluisteren. Misschien puur muzikaal gezien niet het toppunt van originaliteit, maar voor wat betreft het mixen van de gebruikte ingrediënten lijkt de band een interessante kijk op muziekmaken te bezitten. Wie in zo'n relatief korte tijd een EP van deze kwaliteit uit de mouw geschud krijgt kan mogelijk nog fraaie dingen in het verschiet hebben. Want behalve dat de muziek klinkt als een klok is er productioneel weinig aan te merken op dit debuut. Niet alleen is de muziek van deze tijd, ook laat de band horen hoe je een demo in deze tijd van moderne technieken kan laten klinken.

Kris Clerx - Vocals

Tom De Bruyne - Drums

Joris Everaerts - Guitar

Jesse Sampermans - Guitar

Ruben Smets - Bass