Loading...

Disintegrate - Parasites of a Shifting Future

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-02-2011

Tracklist

1. Abecedarium 01:34
2. Mediacrity 04:08
3. The Art of Clairvoyance 04:02
4. Casus Belli 05:05
5. Parasites of a Shifting Future 04:52
6. Twist of Faith 03:56
7. The Architect 03:51
8. Shatter Them 03:49
9. The Subtle Decay 05:18
10. Within the Pain 04:26
11. These Scars 05:42

Friesland blijkt al wel een paar jaar een vruchtbare voedingsbodem voor thrash/death metal talent, waarbinnen echter een beperkt aantal muzikanten de nodige bands lijken te bevolken. De heren van Disintegrate zijn derhalve ieder voor zich al wat jaartjes actief in de vaderlandse metalscene. Deze Friese band werd medio 2005 geformeerd door Leo van Leijen, Danny Boonstra en Jos Hindriks na het uiteenvallen van The Conjuring. Er werd direct begonnen met het schrijven van nieuw materiaal. Met het toevoegen van bassist Rob Knol heeft de band zijn bassist gevonden. En na gespeeld te hebben met enkele sessiedrummers heeft Disintegrate een vaste drummer gevonden in het talent Joran Dijkstra. Begin 2009 verscheen er al een demo Destructive Capacity, die de blauwdruk vormde voor de muzikale koers die de band voor ogen had. Na enig uitstel kon dan op de valreep van 2010 de debuut cd Parasites Of A Shifting Future gepresenteerd worden.

Intro Abecedarium opent de cd sfeervol: fraai, clean gitaarwerk op een bedje van stevig metal riff-en drumwerk. Mediacrity schreeuwt de luisteraar vervolgens goed wakker. De sterke gitaarriffs en het uptempo drumwerk zetten door, aangevuld met een wisselwerking tussen schreeuwende en grunt vocalen. Dat is daarna in The Art Of Clairvoyance niet anders, hoewel dit nummer in zijn geheel een stuk sneller is als zijn voorganger. Disintegrate speelt in de basis thrash metal met de nodige death metal invloeden. De snelle thrashriffs zoals bijvoorbeeld in laatstgenoemd nummer worden voortdurend afgewisseld en/of aangevuld met meer melodieuze elementen. Ook als we verder luisteren lijkt de band telkens op zoek naar de wisselwerking tussen brute agressieve thrash/death metal en toegankelijke/melodieuze passages.

Een mooi voorbeeld daarvoor vormt het titelnummer, een lekker furieuze thrasher, die door het gebruik van toetsenwerk zijn subtiele melodieuze passages kent. Disintegrate weet deze elementen uitstekend met elkaar te combineren en te integreren, de diverse passages lopen natuurlijk in elkaar over. Als slagroom op de taart horen we ook nog de nodige fraaie solo's van zowel gitaar als toetsen. Ook in Shatter Them horen we, weliswaar subtieler, het melodieuze gebruik van de toetsen terug. Een andere manier om de wisselwerking te benadrukken wordt gebruikt in het nummer The Subtle Decay. Het middel is hier de vrouwelijke gastvocalist, verrassend en optimaal geschikt voor het doel: het toepassen van een melodieus element. Interessant hoe de band dit nummer heeft opgebouwd.

Over het geheel vind ik Parasites Of A Shifting Future een behoorlijk interessante cd. De thrash/death metal zoals die gespeeld wordt kennen we al wel van vele bands uit met name Zweden. Hoewel de weg die Disintegrate bewandelt dus niet echt nieuw is, geeft de band toch wel redelijk zijn eigen draai aan dit genre. De constante zoektocht naar het evenwicht tussen hard en melodieus, zowel muzikaal als vocaal, klinkt op deze cd als een aangename. De beide aspecten zitten elkaar zeker niet in de weg, sterker nog, worden door Disintegrate op een fraaie wijze gecombineerd. Het is ze daarbij vergeven dat daarbij niet alle arrangementen even strak verlopen, maar ach, dit is dan ook niet voor niets een debuut cd. Ook de vele gitaarsolo's (waarvan sommigen overigens wel een beetje voorspelbaar) dragen bij aan het luistergenot. Ik ben zelf wel benieuwd naar wat de band in de toekomst nog voor ons in petto heeft.

Danny Boonstra - Vocals, Keyboards

Jos Hindriks - Guitar

Leo van Leijen - Guitar

Joran Dijkstra - Drums

Sander Stegeman - Bass