Loading...

Breathless - Thrashumancy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-01-2011

Tracklist

1. Faceless Perspective (intro)
2. Nuclear Seas
3. Thrashumancy
4. Slavery of the Masses
5. El 5º Mafioso
6. Among Two Worlds of Lies
7. Anoxia
8. Pastors of Hell
9. Penelaster
10. Arrass Attack!!
11. Ramiro Has a Gun
12. Storming for Vengeance
13. Deadly Sessions (outro)

Vanuit het zonnige Palma de Mallorca (Spanje) komt tot ons de even zo stralende band Breathless. Sinds de oprichting in 1999 leidt de band een behoorlijk marginaal bestaan. Op een zelfgetitelde demo uit 2007 na valt er weinig over de band te melden. Of dat een breekpunt in het bestaan van de band betekent is niet echt duidelijk, wat wel opvalt is dat daarna twee bandleden vervangen worden door twee anderen van het eveneens van Mallorca afkomstige Redrum. Het blijft dan weer stil totdat Breathless in 2010 tekent bij het wederom Spaanse Xtreem Music, en er begin 2011 zowaar een full length debuut verschijnt, Thrashumancy. Hoewel min of meer obscure Spaanse bands toch vooral bekend staan om niet minder obscure death en/of thrash metal wijkt Breathless hier toch wel enigszins van af. Deze band bedient zich van behoorlijk toegankelijke, goed uitgevoerde thrash metal met zelfs prototypische jaren 80 speed metal invloeden.

De cd gaat eigenlijk wel geinig van start met een origineel intro, dat is alvast een pluspuntje. Nuclear Seas laat als eerste echte track meteen horen wat voor vlees we in de metalen kuip hebben. Zogenoemde Bay Area thrash zoals de groten uit die tijd speelden. Invloeden van bands als Exodus en Testament liggen er dan ook duimendik boven op. Lekkere crunchy gitaarriffs zoals we die al duizend keer gehoord hebben, vlot drumwerk met op zijn tijd het betere double bass voetenwerk en de bijbehorende schreeuwerige vocalen. Wat Breathless daar nog aan toevoegt zijn wat authentieke speed metal invloeden, zodat de jaren 80 in optima forma aanwezig zijn.

Opvallend op deze cd zijn verder twee volledig instrumentale tracks, El 5º Mafioso en Ramiro has a Gun; het korte outro Deadly Sessions meegeteld zelfs drie. Nou was het indertijd ook al heel gebruikelijk om instrumentale nummers op een album te zetten om de muzikanten, en dan vooral de gitaristen, ruim baan te geven om hun kunnen ten toon te spreiden. Daar lijkt hier niet echt sprake van te zijn, het gitaarwerk blijft beperkt tot (overigens sterk) riffwerk, solo's zijn op dit album sowieso schaars. El 5º Mafioso kent zelfs een bescheiden hoofdrol voor de drums. Deze tracks doen me dan wel weer denken aan een andere band die tot invloed zou kunnen hebben gediend voor Breathless, en wel Death Angel. Ook deze band was niet vies van de nodige muzikale krachtpatserij; al moet ik daar dan wel bij zeggen dat de gelijkenis opgaat voor de muzikale richting en het geluid van Breathless, helaas voor hen niet voor het hoge niveau.

Voor de liefhebbers van oorspronkelijke thrash is deze cd zeker prima genietbaar. De authentieke riffs vliegen je om de oren en de tracks denderen als een op hol geslagen kudde aan je voorbij. Hiermee worden stiekem ook al meteen twee minpuntjes van Thrashumancy genoemd. Ten eerste dat er op deze hele cd geen origineel klinkende noot te bekennen is, Breathless heeft nauwelijks iets eigens en de muziek zou van elke willekeurige Amerikaanse jaren 80 thrashband kunnen zijn. Wat op zich dan misschien wel weer knap is voor een band van Mallorca anno nu. Ten tweede het gebrek aan afwisseling en spanning, het gaspedaal wordt constant ingedrukt en variatie in tempo lijkt de band vreemd. Mochten deze zaken je echter niet belemmeren, laat je dan samen met Breathless terugvoeren naar lang vervlogen tijden en laat handen, voeten en vooral nekspieren hun werk doen op deze authentieke thrash cd. Wat trouwens nog wel even vermeld mag worden is dat het geluid van deze cd wel helemaal van deze tijd is, en dat de uitvoering van het muzikaal gebodene zeer goed verzorgd is. Aan mij is dit wel besteed!

Eduardo Moreno - Guitar, Vocals

Oscar 'Nazareno' - Guitar

Joan Font - Drums

Javi - Bass