Loading...

Tristania - Rubicon

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 11-03-2011

Tracklist

1. Year of the Rat
2. Protection
3. Patriot Games
4. The Passing
5. Exile
6. Sirens
7. The Emerald Piper
8. Vulture
9. Amnesia
10. Magical Fix
11. Illumination

Tristania is een band die mij qua naam wel wat zegt, maar wiens muziek mijn oren nog niet heeft bereikt. Het zal eens tijd worden dan, want ik hoor veel goeds over dit Noorse gezelschap! Na een paar jaar van interne strubbelingen en een grondig gereviseerde bezetting ziet Rubicon in 2010 het levenslicht. Met name het verlies van het gezicht en de stem van de band Vibeke Stene zou zich doen gelden, maar Tristania lijkt voor alle vertrokken bandleden adequate vervangers te hebben aangetrokken.

Over het algemeen ben ik blij verrast door dit album. Veel snelheid, zeker in de openingstrack Year of the Rat dat nu al een meezingfavoriet is van mij. Mariangela komt zo nu en dan een beetje zweverig en zeikerig over met haar stem maar ze zingt lang zo slecht nog niet. Iets minder melancholie en ze heeft me voor zich gewonnen. Iets langzamere, dramatische nummers en heerlijke duetten wisselen af met denderende meezingspektakels en bruut gitaarwerk. Grunts en lekker diepe stukken is ook totaal geen gebrek aan. Eveneens licht epische klanken hier en daar. Soms heb ik wel het idee dat ik naar een metal spin off van pop nummers zit te luisteren. Maar elk nummer heeft een eigen sfeer en dat vind ik belangrijk in een album.

Laat je alleen niet alleen verleiden door de upbeat klanken van de eerste paar nummers, want verder in het album wordt de klank wat dieper en dramatischer. Slecht? Nee niet per se, ik vind het persoonlijk wel wat hebben. Het contrast tussen begin en eind is wel aardig groot. Waar de eerste track lekker snel en meeslepend begint, eindigt track elf een beetje melancholiek en langdradig

Uiteindelijk houd de muziek op dit album een beetje het midden tussen power en melodic goth metal. Geen slechte combi al zeg ik het zelf. Het (b)lijkt in ieder geval te werken. Tristania is ver gekomen in de jaren dat ze actief zijn en dat is aan dit album zeker te merken. Favorieten op dit album zijn toch echt Year of the Rat, Protection en The Passing. Ook kippenvel momenten ontbreken niet op deze plaat.

Conclusie: Tristania heeft weer een juweeltje geproduceerd dat veel gothic en female fronted metal fans zal aanspreken. Headbangen gegarandeerd en meezingstukken alom. Rubicon is vooral een zang geörienteerd album geworden. Beste album ooit? Dat niet, maar wel een absolute aanrader en zeker een mooi aanvulling op je cd collectie.

Mariangela "Mary" Demurtas - Female Vocals

Kjetil Nordhus - Clean Vocals

Anders Høyvik Hidle - Guitars, Harsh Vocals

Gyri S. Losnegaard - Guitars

Ole Vistnes - Bass, Clean Backing Vocals

Einar Moen - Keyboards, Programming

Tarald Lie - Drums