Loading...

Downfall of Empires - As We Fall

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-04-2011

Tracklist

1. Revelations (2:16)
2. The Conqueror (3:16)
3. Despite This Nightmare The Traitors Still Got Hung (5:04)
4. Extraterrestrial Beings (2:16)
5. Oceans Depths (7:58)

Vijf enthousiaste jonge honden uit Elburg en Nunspeet besloten in de zomer/najaar van 2009 om hun muzikale krachten te gaan bundelen. Ze hadden al snel besloten wat het voor muziek moest gaan worden: een mix van hedendaagse melodieuze death metal en metalcore, in ieder geval modern, hard en in your face! Na veel tijd in de oefenruimte doorbrengen, sporadische optredens in de regio, en boetseren aan de nummers vonden ze het nu tijd om wat van hun muziek vast te leggen. De band heeft besloten deze vijftrack demo As We Fall als gratis download beschikbaar te stellen om op deze manier te proberen zoveel mogelijk mensen met hun muziek te laten kennismaken.

Om jezelf als jonge band in een overvolle massa aan releases op jouw muzikale vlak op de kaart te zetten, moet je in ieder geval zorgen dat je qua enthousiasme en uitvoering geen steken laat vallen. En dat lukt Downfall Of Empires behoorlijk goed. Hun muziek klinkt spetterend, knalt echt en wordt zeker enthousiast gebracht. De nummers zijn over het algemeen kort, en komen daarmee snel to the point. Geen overbodige poespas, gewoon simpelweg rammen en op zijn tijd een elementje van tempobeheersing toepassen, een rustpuntje of een breakdown. De ritmesectie speelt heel basic, de gitaren laaggestemd en de riffs scherp, en de vocalen afwisselend. De grunt is bruut, de cleanere schreeuw passend in de rustiger passages, maar de krijs die de grunt afwisselt mag van mij achterwege blijven. Die vind ik iets te veel over the top, in plaats daarvan zou ik liever wat vaker die heavy grunt horen. Wissel dan wat vaker af met een cleanere manier van zingen.

De demo opent met het korte (slechts 2:16), maar krachtige Revelations, goed begin, lekker ritme en zoals al eerder gezegd een goeie grunt. Minpuntje vind ik dus die krijsende vocalen, voor de rest rost het nummer lekker door, met een leuke tempobreker in het midden. Nummer twee The Conqueror speelt zich volgens een zelfde stramien af. Track drie met de lange titel duurt ook wat langer en kent “daarom” ook meer afwisseling. Midtempo beukend begin, later ook weer op volle snelheid, met wederom een dikke break. Extraterrestrial is dan weer zo'n korte (wederom 2:16) snelle beuker, voordat afgesloten wordt met Oceans Depths. Qua tempo afwisselend, met eindelijk eens een echt rustpuntje. Juist op die plek had ik graag eens wat cleane zang gehoord in plaats van die krijs/schreeuw. Wat volgt is nog een grappig bedoeld einde (waarom duurt dat nummer toch zo lang?).

De muziek van Downfall Of Empires laveert handig heen en weer tussen moderne death metal met spaarzame melodieuze invloeden en venijnige death/metal core. Een beetje van elk, en sporadisch een combi van beiden. Hoewel de band zelf graag doet geloven dat ze vooral melo death metal spelen, vind ik dat de (hard) core kant de bovenhand heeft, vooral door de korte puntige tracks. Maar ook de gebezigde breaks zijn typerend voor metalcore. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de attitude waarmee het geheel gebracht wordt, vooral vocaal gezien (denk aan de afwisseling grunt/screams). Het klinkt als een band die nog zoekende is, wat op zich natuurlijk niet vreemd is voor zulke jongelingen. Over de vocalen had ik het al gehad, een ander punt is nog dat de gitaren af en toe wat te ver weg in de mix zitten, die mogen best wat prominenter. De balans is sowieso af en toe een beetje zoek, maar dat komt allemaal nog wel. Veel oefenen, spelen, ervaring opdoen en met een volgend product gewoon weer een stapje verder.

Kristijan - Vocals

Joop - Gitaar

Jan - Gitaar

Eric - Drums

Jeff - Bass