Loading...

Leaves' Eyes - Meredead

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 19-05-2011

Tracklist

1. Spirits’ Masquerade (06:29)
2. Etain (03:58)
3. Velvet Heart (03:42)
4. Krakevisa (04:34)
5. To France (Mike Oldfield cover) (04:37)
6. Meredead (05:19)
7. Sigrlinn (08:49)
8. Mine Taror er ei Grimme (02:54)
9. Empty Horizon (04:56)
10. Veritas (00:50)
11. Nystev (trad.) (04:40)
12. Tell-Tale Eyes (03:55)

Hoewel het Noors/Duitse (tegenwoordig ook met Nederlandse inbreng) Leaves’ Eyes nog relatief jong is, hebben ze in rap tempo enorm veel succes weten te bereiken, mede dankzij het unieke en mystieke stemgeluid van Liv Kristine. Het is dan ook niet gek dat haar gewilde stem om de haverklap opduikt op albums van tal van andere bands, waaronder Cradle of Filth, Delain en Atrocity. Intussen is dit getalenteerde gezelschap alweer toe aan hun vierde plaatje, getiteld Meredead.

De aftrap van dit veelbelovende album is getiteld Spirits Masquarade. Meteen word ik getrakteerd op de vederlichte stem van Liv in meervoud. Vervolgens word ik verrast door een prachtig folk achtig deuntje, voordat de remmen los worden gegooid en de gitaren zich prachtig vermengen met koren en orkest. De beschrijving episch is hier zeker op zijn plek. Ik vind het verbazingwekkend dat ik nooit eerder voor deze band ben gevallen, want het kippenvel staat hoog op mijn armen. Prachtig harmonieus nummer met de nodige folk invloeden.

Etain begint wat liefelijker maar aan brullend gitaarwerk ontbreekt het niet. Ietsje minder episch als het nummer hiervoor, maar desondanks een heel subtiel en erg mooi nummer. Dit nummer gaat voor een simpele aanpak met een catchy refrein, maar die opzet werkt wel! Velvet Heart is ook weer een nummer waar – bij gebrek aan een betere term – zelfs op te dansen valt. Heerlijk pakkend deuntje dat samen met het orkest en het nodige brute werk heerlijk om aan te horen is. Krakevisa (een Scandinavische zogenaamde traditional)is een in het Noorse gezongen nummer met veel folk achtige elementen, mede geholpen door het karakteristieke gitaargeweld. Beetje mid-tempo maar ook zeer geschikt voor headbangen. Metalliefhebbers met een voorliefde voor nummers in een andere taal dan het standaard Engels worden op dit album dus zeker niet teleurgesteld.

To France (de Mike Oldfield cover, inmiddels al ruimschoots bekeken via you tube) heeft een wat lichtere klank dan de voorgaande nummers. Het lijkt meer op een pop nummer in een folkmetal jasje, niet vreemd misschien gezien de oorsprong van het nummer, maar het past wel. De gitaren hebben op de refreinen en wat brutere uitspattingen na weinig te doen. De drums daarentegen zijn weer erg prominent bij dit nummer. Aangekomen bij de titelsong Meredead word ik heerlijk verrast door een meerstemmig vocaal stuk zowel bij het begin als het einde, dat overgaat in een rustig stukje akoestische gitaar. Liv laat in het refrein eens te meer horen dat ze over een spat zuivere hoge stem beschikt en de gitaar afdeling is ook back in action!

Dit album een waar genot om te horen, en track nummer 7 stelt ook niet teleur. Het lange Sigrlinn is ook weer een prachtig nummer met de nodige bombast. Hier en daar wordt een stukje gegrunt, en het refrein nodigt uit om lekker met je hoofd te gaan gooien. Leaves’ Eyes laat hier regelmatig hun brutere kant zien (en vooral horen natuurlijk) en laat het liefelijke folk even achterwege. Dit laat zien dat Leaves’ Eyes zeer veelzijdig is, en dat kan alleen maar goed zijn! Mine Taror er ei Grimme is een sprookjesachtige ballad die een heerlijke pauze geeft van al het gitaargeweld. Liv maakt met haar unieke stem instrumenten bijna overbodig, en is dan ook volledig verantwoordelijk voor de brok in mijn keel. Na deze zoete pauze gaan we er weer vol tegenaan met Empty Horizons. Ik hoor iets van het epische van het eerste nummer terug. Zeer pakkend refrein en een wat brute mannenstem vormt een mooi duet met Liv’s suikerzoete stemgeluid. Dit nummer wordt opgesierd met een wat bitterzoete ondertoon.

Tijd voor een intermezzo, genaamd Veritas, waar harmonieuze vocalen een prachtige brug vormen naar het ijzersterke nummer Nystev. Ik hoor de epische klanken weer in volle glorie terug, afgewisseld met rustige, haast sprookjesachtige klanken. Alle remmen gaan los in dit prachtige Noorse nummer, wat afwisselend doet denken aan de prachtige vergezichten en het brute Viking geweld van dit land. Tell Tale Eyes zet een passend slot op dit magnifieke album. Een mooi duet dat niet te snel en niet te langzaam is, en eindigt met een verrassend open einde. Leaves ‘Eyes heeft met dit album laten zien dat ze ver zijn gekomen in de jaren dat ze actief zijn. Al het goede van hun oude werk zit hier in, met hier en daar een zeer verfrissende twist. De band die mij eerder nooit zo kon boeien, heeft met dit album mij voor zich gewonnen!

Liv Kristine Espenaes Krull - Vocals

Alexander Krull - Vocals, Keyboards, Programming

Sander van der Meer - Guitar

Thorsten Bauer - Guitar

Roland Navratil - Drums

JB van de Wal - Bass