Loading...

Anger Needs Direction - EP 2011

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-04-2011

Tracklist

1. Intro
2. Gluttony & Greed
3. Instintual Agression
4. Lethargic
5. The Nameless

Anger Needs Direction is ontstaan in Harderwijk, in oktober 2006 opgericht door Yuri de Wolf (gitaar). Al snel daarna sloten Jeroen Schut (zang) en Kamiel Feiertag (gitaar) zich bij hem aan. Later in 2007 werden Jacco van de Haar (bas) en Joerie Bakx (drums) aan de band toegevoegd. De te spelen muziekstijl werd bepaald en verfijnd: death metal met technische, melodieuze en progressieve invloeden, gespeeld met een hardcore attitude en voorzien van dito vocalen. In 2008 was de band klaar voor hun eerste lokale optredens, daarna mocht de rest van Nederland met de band kennismaken. Gedurende 2010 is de band druk bezig geweest met het opnemen van de eerste EP. Vrijwel alles is in eigen beheer opgenomen in samenwerking met Pitch Note Recordings (Jory Hoogeveen, Tribal Spirits). Deze is onder anderen verantwoordelijk geweest voor het opnemen van drums en vocalen en de eindmix. Ook het art-work is in eigen hand gehouden en afkomstig van zanger Jeroen. De EP bestaat uit vijf tracks met verschillende ingrediënten uit de wereld van de zware metalen.

Na het lezen van hetgeen Anger Needs Direction (A.N.D.) over zichzelf te melden heeft vreesde ik het zoveelste .....-core product voor mijn kiezen te krijgen. De band heeft mij met hun muziek echter al snel kunnen geruststellen, A.N.D. speelt namelijk wat ze belooft: redelijk technische death metal. Uiteraard zijn er wel de hedendaags bijna onvermijdelijke (death)metal core elementen te horen, maar die voeren niet de hoofdmoot op deze EP. Het is toch vooral de basis van death metal die het 'm doet, en de vocalen die voor de (hard)core invloeden zorgen. Zoals gezegd is A.N.D. niet vast te pinnen op een enkele vastomlijnde stijl. Ingrediënten die we tegenkomen zijn: beukende drumpartijen, agressieve, soms over the top schreeuw/grunts, technisch gitaarwerk, catchy melodieën, en de nodige breakdowns.

Na het korte spanning opbouwende intro gaat Gluttony And Greed furieus van start. Een lekker van dik hout zaagt men planken beuknummer met de nodige tempowisselingen en af en toe onderbroken door breakdowns. Die laatstgenoemde naar mijn mening iets te veel, dat ten koste gaat van de vaart in het nummer. Daarna gaat het verder met het overwegend logge Instinctual Agression. Deze track is over het geheel minder snel, maar staat evengoed bol van de tempowisselingen. Met als toppunt het melodieuze middenstuk met zelfs cleane zang. Het is qua tempo en uitvoering, lekker zwaar, een aangename afwisseling op de overige tracks. Lethargic moet het dan weer hebben van het betere beukwerk, snelheid en meerstemmige schreeuwende vocalen. Rammen! Het laatste nummer alweer: The Nameless is het meest hardcore georiënteerd, al kent ook deze track gaandeweg zijn verrassende wendingen.

Een overeenkomst in de tracks van de EP is dat er enorm wordt gewisseld van tempo, de ene keer wat verrassender als de andere. Het voorkomt in elk geval voorspelbaarheid. Het laat ook horen dat Anger Needs Direction beschikt over behoorlijk wat muzikale ideeën. Zoals al eerder gezegd komen er dan ook behoorlijk wat diverse invloeden voorbij. Dat leidt naar mijn mening tot een minpuntje op deze EP: ik heb het gevoel dat A.N.D. iets teveel ideeën in deze paar nummers heeft willen stoppen. Met de muziek is op zich weinig mis, de jongens kunnen prima muziek schrijven en spelen, maar ik mis compacte nummers. Ik denk dat A.N.D. nog een beetje moet leren om hun muzikale invallen om te zetten in gestroomlijnde nummers. Wanneer zij er in gaan slagen om hun invloeden en ideeën te vertalen naar echte liedjes, in plaats van regelmatig van de hak op de tak te springen, komt dat de beluisterbaarheid en toegankelijkheid zeker ten goede.

?tumb=13107,350x350,1260028261_6_2LZU

Jeroen Schut - zang

Yuri de Wolf - gitaar

Kamiel Feiertag - gitaar

Joerie Bakx - drums

Jacco Haar - bas