Loading...

Conteched - War=Profit

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-05-2011

Tracklist

Bleed For Me (3:33)
Leverage (3:36)
Illegal Drugs (3:34)
War = Profit (2:56)

In 2008 (Criminal Industry) en 2009 (In Poor Company) bracht Conteched twee goed ontvangen EP/demo's uit. Het was vervolgens de bedoeling om in 2010 met een volledig album op de proppen te komen, in de jacht op een platendeal. Dit full length debuut werd twee jaar geleden ook al aangekondigd, maar onderweg is blijkbaar ergens iets misgegaan. In 2010 verscheen geen nieuw materiaal van Conteched, wel verscheen eind dat jaar het bericht dat zanger Joram Bronwasser (nu Illucinoma) plaats heeft gemaakt voor Branislav Plesa (daarnaast o.a. bassist bij Dark Reign). Bijna uit het niets bereikte een paar weken geleden mij het bericht dat Conteched een nieuwe EP op stapel heeft staan. Vier nieuwe nummers verschenen op dat moment op de site onder de noemer War=Profit, met daarbij de belofte dat verdere informatie zo snel mogelijk zal verschijnen.

Muzikaal gezien is er in grote lijnen weinig veranderd bij Conteched. Gebleven zijn de beukende beats en de met een militaristische precisie afgevuurde riffs, hard maar groovy. Ook in vocaal opzicht is er niet veel verschil te merken, Branislavs geluid wijkt niet veel af van dat van zijn voorganger, hij lijkt af en toe hooguit net iets minder power te hebben. Ik heb wel het idee dat er qua sampling/geluidseffecten wat rustiger aan gedaan wordt. Deze geluiden zijn behalve als intro voor een track wat minder aanwezig, het geeft Conteched een iets organischer geluid. De afzonderlijke tracks zijn nog altijd kort maar krachtig, in your face. Conteched slaagt er dus nog steeds in om met compacte nummers snel to the point te komen.

Het eerste nummer Bleed For Me laat dan ook geen twijfel bestaan over de bedoelingen van de band, het is een echte, directe opener: uptempo met een pakkend refrein. Daarna lijkt Leverage je in eerste instantie op het verkeerde been te zetten met een mellow introotje (dat me doet denken aan Mike Patton/Faith No More). Het nummer laat meer de dance kant van de band horen, het is opgebouwd rond een elektronische beat. Illegal Drugs is weer meer recht voor zijn raap, een overwegend snelle track. Ook hier weer elektronica op de achtergrond, maar toch ook zeer aanwezig gitaarwerk. Als laatste het titelnummer, wederom fel en direct, met bijna dwingende zang.

Over het geheel laat Conteched horen dat ze nog steeds de goede samenhang van metal op een (semi-) elektronische basis te pakken hebben. Het snarenwerk staat in dienst van de beats, zodat de muziek telkens pakkend, swingend blijft. Als ik deze EP vergelijk met de vorige is er in grote lijnen niet zo veel veranderd, ook de nummers onderling liggen qua stijl niet zo ver uit elkaar. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of Conteched binnen deze marges in staat is om een hele cd lang te boeien, of dat ze dan de gelegenheid nemen om wat meer variatie uit de kast te trekken. Bovendien vind ik vier nieuwe tracks na twee jaar tijd een beetje een magere oogst. Hoe goed de muziek op zich me ook bevalt, na de twee laatste EP's verwacht ik eigenlijk meer van de band. De mix van elektronica en organische instrumenten biedt daar natuurlijk alle ruimte toe. Ik wens Conteched veel experimenteerdrift toe.

?tumb=13336,350x350,2011-02

Mr. Peter Degen - Long Wave Distributor

Mr. Fred Lont - High String Operator

Mr. Tijn Scholtze - Metrics Engineer

Mr. Branislav Plesa - Lyrics Executive