Loading...

I Chaos - The Human Repellent

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-06-2011

Tracklist

01. Scattered Remnant
02. The Admonishment
03. Down Comes The Framework
04. Revulsive Butchery
05. Sons Of Slaves
06. Imprisonment
07. Chaos Revolts
08. Degeneration Sublime
09. Sworn To Repel
10. Mass For The Blind

Harry van Breda is maar een drukbezet mannetje. Behalve de producties van zijn Oerknal Studio, met daarmee gepaard gaande hand en spandiensten voor diverse bands, vindt ie ook nog de tijd om te bassen bij Detonation, en vooral te grunten bij I Chaos. Over die laatste band wil ik het hier dus even gaan hebben. De band bestaat pas twee jaar, bracht vrijwel direct na de oprichting een demo/EP uit om zichzelf op de metalen kaart te zetten en de nodige optredens los te peuteren. Dat dat prima gelukt is, is niet verbazingwekkend gezien de kwaliteit van dat product en de overwegend zeer positieve reacties er op. I Chaos bestaat dan ook niet bepaald uit nieuwelingen, de leden hebben hun sporen al enigszins verdiend in bands als Sinister, Cypher, Blo(w)torch, ReVamp en Xantossa. Op 31 mei 2011 vond dan de release plaats van het officiële debuutalbum The Human Repellent.

Vreemd, dan heb ik de introductie van I Chaos getikt en is de term death metal nog niet eens gevallen. Dat zal ik dan de komende regels goed moet maken door te melden dat I Chaos wel erg vette death metal speelt en er goed gequoteerd wordt uit het extreme, brute boekje. Niet simpel rechttoe rechtaan, de band veroorlooft zich af en toe wel wat technische foefjes, daarnaast vinden we ook sporadische invloeden uit modernere metalvarianten. Juist deze zijstapjes zorgen ervoor dat de brute death metal van de band beluisterbaar en interessant blijft voor liefhebbers uit diverse extreme metalhoeken. De stevige en diepe putrochel (sorry voor dit cliché, maar dit vind ik nog steeds de beste term om dergelijke vocalen te omschrijven) maakt de brute muziek helemaal af.

Scattered Remnant trapt het album af, en daarmee ook meteen het gaspedaal in. Dat dat vervolgens maar bij vlagen subtiel wordt losgelaten zal geen liefhebber deren. De traditionele ingrediënten uit de stevigere death metal hoek zijn in optima forma aanwezig. Scheurende, net niet uit de bocht vliegende riffs, lekker doordenderend trommelwerk en de al genoemde vieze vocalen leiden tot een overrompelende death metal trein die zich niet laat afstoppen. En om de vergelijking met die denderende trein maar compleet te maken: het vereist vakmanschap om dat allemaal in goede banen te leiden, datzelfde vakmanschap kenmerkt de muziek van I Chaos. Elk bandlid voor zich staat garant voor de kwaliteit van het gebodene.

Gelukkig is de band zich er van bewust dat naast het overrompelende death metal geweld wat kleine extraatjes de muziek completer en minder eentonig maakt. Dat zit 'm in kleine dingetjes als een sample gesproken intro (Sons Of Slaves) of het trage begin van bijvoorbeeld Chaos Revolts . Ook een sporadische solo en de al genoemde technische vaardigheden van de individuele muzikanten hebben wat dat betreft een toegevoegde waarde. Toch kan dit niet helemaal voorkomen dat na een paar luisterbeurten een aantal nummers enigszins inwisselbaar overkomen. Misschien toch net wat te weinig variatie in tempo, of simpelweg super enthousiasme? Wat meer tempo beheersing, midtempo of zelfs gewoon een traag intermezzo, zou voor de broodnodige afwisseling kunnen zorgen. Uitzondering hierop is de grotendeels instrumentale afsluiter Mass For The Blind, dit is een lekker swingende afwisselende track. Ondanks dat heb ik toch zeker genoten van het (niet bestaande) genre van-dik-hout-zaagt-men-planken metal van I Chaos. Naast het dagelijkse wakker worden en op gang komen/blijven recept van sterke koffie en/of Red Bull heb ik er weer een lekkere oppepper bij!

Harry van Breda - Vocals

Rory Hansen - Guitar

Joost van der Graaf - Bass

Koen Herfst - Drums