Loading...

Show Your Face - Unleash

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-07-2011

Tracklist

1. Fatality
2. Stay Away
3. Innocent Cries
4. Pain Is Fear
5. Blessed Fatality
6. Minus 56
7. Fill With Blood
8. Mind Pollution
9. World Of Desires
10. I Feel Nothing
11. Don’t Blame Me
12. Mortify The Flesh
13. No Place To Die

De uit Karditsa, Griekenland afkomstige viermansformatie Show Your Face werd opgericht in 2007. Al meteen werd een demo opgenomen (You Can’t Avoid) met daarop de eerste drie nummers die de band klaar had. 2008 betekent een jaar van inactiviteit, daar drie van de vier bandleden hun dienstplicht moesten gaan vervullen. In het begin van 2009 is er dan gelegenheid voor de opnamen van een vijftrack EP (Lost Faith), die in eigen beheer wordt uitgebracht. Er volgden een reeks lokale optredens, zo werd onder andere de finale van de Griekse versie van de Wacken Metal Battle gehaald. Tussendoor werd in de tweede helft van 2009 al begonnen met de opnamen van hetgeen uiteindelijk het debuutalbum Unleash van Show Your Face zou gaan worden. Vervolgens begint de eindeloze zoektocht naar een label en/of distributiedeal, waardoor “pas” eind maart 2011 het eindresultaat kan worden uitgebracht.

Dat resultaat mag er dan gelukkig ook wel wezen: een stevige bak thrash metalcore wordt op de luisteraar afgevuurd alsof de muziek al die tijd opgesloten heeft gezeten en nu eindelijk los mag. Daarom moeten we ons gezicht natuurlijk laten zien: zodat de muziek er recht in gesmeten kan worden! Een opzwepende combinatie van schreeuwerige -core zang en strakke muziek. Natuurlijk niet (ver)nieuw(end) of origineel, invloeden van Sepultura/Soulfly, Pantera of Machine Head; maar ook wat steviger nu metal (Korn, let eens op de zang in het begin van bijvoorbeeld Fatality of Stay Away) komen voorbij. De moderne mix van pulserende thrash riffs, melodieuze passages, breakdowns en een hardcore attitude naar (voornamelijk) Amerikaans voorbeeld is dus blijkbaar ook al tot in Griekenland doorgedrongen.

Vanaf de felle opener Fatality komt de muziek van Show Your Face nietsontziend binnen denderen. De veelvuldigheid aan invloeden blijkt bijvoorbeeld al in Stay Away, waar we zanger Huge heuse pigsqueels horen bezigen. Ook in de meer melodieuze passages van Blessed laat hij horen dat ie wel wat meer kan dan alleen maar schreeuwen. Innocent Cries rost net als opener Fatality de pannen van het dak, naar het voorbeeld van eerder genoemde bands (hallo Sepultura ten tijde van Roots). Enigszins verrassend is het korte instrumentale Minus 56, dat ondanks z'n titel toch een warm stukje muziek tentoonspreidt. Behoorlijk afwijkend van de rest van de nummers en daarmee een aangename adempauze.

Vervolgens wordt er wat minder hard geraasd dan aan het begin van het album, al kan er bij vlagen nog genoeg gebeukt en gemosht worden. Eerst nog wat voorzichtig met het eveneens korte en naar nu metal neigende Fill With Blood (hallo Korn). Met World Of Desires gaat de beer weer los, dat wordt dan weer gevolgd door het langste nummer I Feel Nothing. Net als Don't Blame Me (met een wel heel rustig intro) daarna een behoorlijk afwisselende track, hier kan de band op technisch vlak laten horen wat ze in huis hebben. Dat gaat dan voor mijn gevoel wel enigszins ten koste van de eerder zo tentoon gespreide agressie. Maar goed, voor de variatie op het album is het natuurlijk een dikke plus. Bovendien sluit het album met Mortify The Flesh in stijl af, want hierop kan weer lekker meegebeukt worden. De feitelijke afsluiter No Place To Die is daarna eigenlijk een overbodige dooddoener.

Al met al een stevig rossend album, dat door de variatie de volle 12 tracks lang blijft boeien (minus de afsluiter dus wat mij betreft) uit een hoek (Griekenland) waar je deze muziek misschien niet zo gauw verwacht. Liefhebbers van de eerder genoemde Amerikaans voorbeelden, maar ook de huidige generatie metalcorefans, en thrashfans met een open mind kunnen hier denk ik het nodige plezier aan beleven. Show Your Face is ondanks de genoemde invloeden geen band die zich specifiek op een stijl richt. Afwisseling is troef bij deze band, verpakt in compacte songs met een hedendaagse productie.

Huge - zang

Achilleas - gitaar

Chris - bas

Vis - drums