Loading...

Cynthesis - DeEvolution

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-07-2011

Tracklist

1. The Man Without Skin
2. Incision
3. Divided Day
4. Shallow World
5. Profits Of Disaster
6. The Edifice Grin
7. Twilight
8. A Song Of Unrest

Een review schrijven over Cynthesis zonder de naam Zero Hour te laten vallen is onmogelijk. De basis van beide bands wordt gevormd door de gebroeders Tipton (gitaar en bas) en het is dus ondenkbaar aan het gegeven voorbij te gaan dat zij het ingenieuze metalen fundament vormen onder Cynthesis. Evenals bij Zero Hour laten zij zich regelmatig gaan in buitenissig gefreak en schier onmogelijke ritmes. Ook opvallend is de zanger op het Cynthesis debuut DeEvolution: Erik Rosvold zong indertijd immers eveneens het Zero Hour debuut in. Toch is Cynthesis niet zonder meer een vervolg op of afgeleide van Zero Hour te noemen, daarvoor is het materiaal te verschillend, beide bands verdienen hun eigen plaats in het muzikale spectrum. Overeenkomst is wel de hoogstaande kwaliteit van het gebodene, de heren zijn kunstenaars op hun instrumenten en de zang van Rosvold is uitermate geschikt voor dit genre.

Het omschrijven van dit soort muziek is al een karwei op zich, onder de indruk als ik ben van wat ik na eerste beluistering allemaal te horen heb gekregen. Laat ik maar eens een poging wagen met: strak gespeelde, complexe, progressieve metal met daarbinnen veel ruimte voor uitgesponnen sfeerstukken, aangevuld met al even sfeervolle keyboardpassages en volgepropt met melodieuze gitaarsolo's. Een mond vol inderdaad. Raakvlakken zijn er met een band als Tool, dezelfde mathematische precisie als basis voor afwisselende, spannende, progressief getinte muziek. En natuurlijk is dit metal, daar is de muziek heftig genoeg voor. Deze bij vlagen complexe muziek valt of staat natuurlijk met een goede productie, deze is helder waardoor alles goed te volgen is.

The Man Without Skin opent nog enigszins bedeesd, tijdens de rustiger momenten doet deze muziek zelfs een beetje aan symfonische rock (Rush, Asia) denken. Incision schudt de boel dan wat meer wakker, van zachte melodieuze rustpuntjes tot complexe, hardere, maar altijd ritmische stukken, de luisteraar wordt constant gedwongen de aandacht erbij te houden. (hallo Tool!) Aan het begin van Divided Day lijkt het hyper gitaarspel volledig te ontsporen, gelukkig lijkt dat slechts zo, Cynthesis heeft het treintje weer snel en heel subtiel op de rit. Het nummer zit sterk in elkaar en biedt de grootst mogelijke variatie met als basis een fraai gitaarthema en sfeervolle rustpunten. Een luistertip! Regelmatig wordt er gas terug genomen om de luisteraar even op adem te laten komen.

Zo doet bijvoorbeeld Shallow World het wel erg rustig aan, met een hoofdrol voor de serene vocalen van Rosvold. Ook Profits Of Disaster trekt zich heel langzaam op gang, net als Shallow World met een balladesque benadering. Met name in deze anderhalve track doet de band me qua geluid (en bij vlagen zang) ook erg denken aan Queensryche. Profits Of Disasters herpakt zich in het tweede deel met een subtiele opbouw naar een fraaie climax. Na deze twee meer ingetogen nummers waar we de band van z'n gevoelige kant horen kunnen we weer los met het vervolg. The Edifice Grin is een relatief compact nummer met een vette groove, waarin weer duidelijk een Tool herkenning aanwezig is. Het korte Twilight is een instrumentaal intermezzo, de opmaat naar afsluiter A Song Of Unrest. Het album eindigt met een goede opsomming van waar Cynthesis voor staat: van gevoelige klanken tot technische metal, in een subtiele opbouw. Al had het als afsluiter van mij wel meer mogen knallen.

Erik Rosvold - zang

Jasun Tipton - gitaar, toetsen

Troy Tipton - bas

Sean Flanegan - drums