Loading...

Chthonic - Takasago Army

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-07-2011

Tracklist

01. The Island (02:15)
02. Legacy Of The Seediq (04:22)
03. Takao (04:14)
04. Oceanquake (03:45)
05. Southern Cross (03:54)
06. Kaoru (05:39)
07. Broken Jade (05:43)
08. Root Regeneration (01:25)
09. Mahakala (04:03)
10. Quell The Souls In Sing Ling Temple (05:19)

Made in Taiwan. Jarenlang gold dat in West Europa als een label voor goedkope namaakspullen. Ook op muzikaal gebied vonden wij hier in het westen nog heel lang dat alles dat uit (Zuid-)Oost Azie kwam inferieur materiaal was. Gelukkig zijn er altijd wel uitzonderingen die de regel bevestigen, bovendien wordt ikzelf op een manier als deze graag met het tegendeel geconfronteerd. Chthonic komt namelijk uit Taiwan, en heeft wat mij betreft allesbehalve namaak prullaria te bieden. De band bestaat sinds 1995 en oogst al snel positieve kritieken in de regio. Naarmate de band ook internationaal aandacht krijgt begint de waardering wereldwijd langzaam maar zeker te groeien (Ozzfest, Wacken Open Air). Over de juiste schrijfwijze, uitspraak, exacte betekenis en oorsprong van de naam Chthonic zou ik al een hele verhandeling kunnen houden, dus dat laat ik maar achterwege. De door mij geraadpleegde bronnen bieden namelijk geen eenduidig uitsluitsel. Wat wel duidelijk is: het Finse label Spinefarm heeft de band inmiddels weten te strikken en brengt op 27 juli het zesde studio album van Chthonic uit: Takasago Army.

Uiteraard opent het album met een typisch intro (The Island, over Taiwan zelf neem ik aan) waarin lokale invloeden fraai verwerkt zijn. Dat blijft overigens in de meeste nummers zo, gedurende het hele album horen we met regelmaat Oosterse klanken (subtiel) voorbijkomen. Dat is met name te danken aan het gebruik van de Erhu (Taiwanees: Hena), een klassiek Chinees tweesnarig instrument. Zeker ook in het rauwe, heavy Legacy Of The Seediq, dat levert in eerste instantie best een verrassende luisterervaring op. De basis van de muziek laat zich omschrijven als toegankelijke black metal, de folkloristische en symfonische invloeden zijn niet van de lucht. Denk aan beetje richting het gangbare werk van gekende acts als Dimmu Borgir en Cradle Of Filth, voeg daar een Oosters sausje aan toe, beetje sambal bij voor de pit, en je hebt een aardige indruk van wat Chthonic te bieden heeft. Zoals al eerder gezegd: deze Taiwanezen zijn geen na-apers, hun benadering van melodieuze black metal heeft door de sferische lokale elementen echt een eigen gezicht.

Takao laat horen hoe strak de band voor de dag kan komen. Natuurlijk is muzikale kunde daar een eerste vereiste voor, een heldere en al even strakke productie doet de rest. Een ideale combinatie. Let eens op de samenzang, die klinkt lekker authentiek en past gewoonweg goed in het nummer. Oceanquake rost er daarna lekker op los, maar verandert op gezette tijden van tempo en laat bij vlagen wat meer melodiezue death metal trekjes horen. Hoewel de basis folk/black metal is wordt er geregeld leentjebuur gespeeld met andere metal genres, wat de variatie en beluisterbaarheid natuurlijk alleen maar ten goede komt. Tracks als Kaoru en vooral Broken Jade benadrukken die veelzijdigheid en de invloeden van de lokale folklore. Vooral die laatste is een juweeltje van een song met interessant varierende themaatjes, zelfs metalcore invloeden vinden hier hun weg. Maar let ook eens op de veelzijdigheid van de gebruikte vocalen, Chthonic lijkt ook op dat vlak van alle markten thuis: krijs/scream, grunt, ijle vrouwenzang, gesproken passage, het komt allemaal voorbij.

Hierna is het rustpuntje Root Regeneration perfect gekozen, even op adem komen na het indrukwekkende Broken Jade. Zo kan Mahakal weer met een gerust hart uit de startblokken vliegen en kunnen we weer uit ons dak met een lekker rauwe track. En nog een: ook de afsluiter met de lange titel trekt alle registers open om de luisteraar murwgebeukt achter te laten. Zelfs een korte old school gitaarsolo wordt uit de kast gehaald om weer eens een apart tintje toe te voegen. De tien nummers zijn dan ook alweer voorbij voor je er erg in hebt. Gelukkig is de muziek interessant genoeg om meerdere luisterbeurten te gunnen. Chthonic is een strijdbaar gezelschap (ook qua thematiek en politiek activisme, maar dat is weer een heel ander verhaal) en dat zullen we weten ook!

Freddy (Left Face of Maradou) – vocals, hena

Doris (Thunder Tears) – bass, backing vocals

Jesse (The Infernal) – guitar

Dani (Azathothian Hands) – drums

CJ (Dispersed Fingers) – piano, synthesizer