Loading...

Tank86 - Rise

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-07-2011

Tracklist

1. Barrosphere (5:28)
2. Axe (6:12)
3. Saint Piran (5:49)
4. Apparat (8:28)
5. Gottes Krieger (2:50)
6. Black Lake (6:37)
7. Infidel (5:47)
8. Dying Mountain (6:50)

Om maar meteen met de ingetrapte open deur in huis te vallen: wie niet houdt van lompe zware instrumentale stoner rock/metal kan net zo goed stoppen met lezen. Voor de liefhebbers die overblijven, waar ik mijzelf ook toe reken, wil ik het hier graag even hebben over Tank 86. De band uit Breda is een fraai voorbeeld van wat Nederland te bieden heeft aan muziek op dit vlak. De Tank walst al een jaar of vijf over 's lands wegen, daarbij nietsontziend hun 'Instrumental Heaviness' rondstrooiend. Al eerder werden twee EP's uitgebracht, en aan optredens met gelijkgestemde zielen, ook internationaal, geen gebrek. De volgende stap (alsof een Tank kan lopen, duh) dient gezet te worden met het uitbrengen van het volwaardige cd debuut Rise (mei 2011).

En dan volgt helaas nog een open deur: wie in de internationale scene instrumentale stoner zegt, zegt Karma To Burn. Aan die vergelijking is ook nauwelijks te ontkomen wanneer je de twee opvallendste aspecten van beide bands naast elkaar legt. De muzikale insteek is absoluut vergelijkbaar, evenals het (grotendeels) ontbreken van zang. Daar zou ik nog wel aan toe willen voegen dat wat mij betreft beide bands op hetzelfde hoogstaande niveau musiceren. Ook Tank 86 weet zich zonder vocalen uitstekend staande te houden en een album vol te spelen dat geen seconde verveelt. Dat laatste is een veelgelezen zin als het gaat om het omschrijven van instrumentale (stoner) rock/metal albums. Alsof zangloze albums bij voorbaat al saai zouden moeten zijn.

De muziek van Tank 86 is dan ook grotendeels gebouwd rond loodzwaar drum- en snarenwerk met daarin een hoofdrol voor spanningsopbouw, zowel binnen de nummers zelf als voor het album als geheel. Niet voor niets wordt bijvoorbeeld het majestueuze acht en halve minuut durende Apparat opgevolgd door het korte en felle Gottes Krieger. Dat duurt dan ook zes minuten korter en is daarmee veruit het kortste werkstukje van het album, Tank 86 gaat voor de subtiele en verzorgde opbouw en houdt over het algemeen niet van korte nummers. Eigenlijk vanaf opener Barrosphere weet je als luisteraar al meteen waar je aan toe bent. Na het doomy intro (hallo Black Sabbath) wordt je meteen omvergeblazen door een bombardement aan heavy riffs, aangenaam variërend drumwerk en een spervuur aan zware, maar groovy melodieën.

En dat houdt de band met gemak vol gedurende het album. Of je nou luistert naar de al genoemde opener, daarna Axe (met juist een subtiel intro) of het aangenaam logge Black Lake, er is geen ontkomen aan het muzikale bombardement dat Rise heet. Met als hoogtepunt het al gememoreerde epische Apparat, vanaf nu een ijkpunt in het genre. Eigenzinnig of niet, de muzikanten van Tank 86 durven het aan om zich ruim drie kwartier lang te laten gaan in aangenaam zwaar op de maag liggende stonermetal met gierende solo’s en lompe, brute riffs. Door te spelen met tempowisselingen, sfeer en vooral dynamiek blijft het album elke minuut interessant. Hoezo, stond er geen zang op dit album? Ow?

Joost Kruiswijk - gitaar

Harold Aling - gitaar

Jochum van Weert - bas

Rogier Berben - drums