Loading...

Monstertone - Thrills Pills And Kills

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-07-2011

Tracklist

1. Thrills Pills And Kills
2. Ain't Getting Down
3. This Swamp
4. Backdoor Salute
5. Lock 'N' Load
6. Satan Is My Sweetie
7. A Backshot Ahead Of Me
8. Monstertone
9. Fistful Of Nothing
10. Hardtail Gearbox

Wat, alweer Eindhoven RockCity!? Jawel, want zowel in persoonlijk (ik kom er zelf vandaan) als in muzikaal opzicht blijf ik mijn roots graag trouw. Uiteraard gaat het hier om het laatstgenoemde aspect, geen enkele band krijgt een voorkeursbehandeling. Van de andere kant ben ik nog geen band uit de Eindhovense heavy rock scene tegengekomen waar qua muziek en attitude veel op aan te merken valt. Ook over de dudes van Monstertone kan ik eigenlijk alleen maar positief zijn. Ontstaan in 2007 en met het rockende en ronkende hart op de juiste plaats. Met een fetish voor heavy 70’s riffwerk als basis is de stijl van Monstertone het best te omschrijven als uptempo stoner rock 'n' roll. Beïnvloed door oude helden als Black Sabbath en Led Zeppelin, maar ook door “recentere” helden als Kyuss, Trouble, Down en Corrosion of Conformity. Al deze bands hebben een ding gemeen: rauwe, maar groovy rock op basis van ijzersterke riffs.

Monstertone is typisch zo’n band die laat horen hoe Eindhoven RockCity de naam eer aan kan doen in deze muziek: wie heeft er een woestijn nodig om stoner of aanverwante muziek te maken. Die muziek staat bekend om powervolle zang; groovy, heavy baswerk en in dit specifieke geval hun gitaar(monster)tone. Natuurlijk mogen we ook de strakke drumpartijen niet vergeten. Zonder het groovy gevoel uit het oor te verliezen volgt Monstertone zijn eigen oerdrift: de heiligmakende riff. Zeker, die oerdrift leidt langs al lang platgetreden paden, maar dat maakt wat mij betreft die wandeling er niet minder mooi om: de zoektocht naar de perfecte riff kan een hele interessante zijn. Het debuutalbum Thrills Pills and Kills doet verslag van de avonturen van de eerste paar jaren van deze band.

Het titelnummer begint al goed en rost vanaf de eerste tonen de ballen uit mijn broek. Recht in je smoel rockt en groovet dit nummer zo vet dat ik er niet stil bij kan blijven staan, zitten of wat dan ook. De muziek combineert het beste uit twee werelden: het lome en groovy gevoel van (luie) stoner met het swingende uptempo aspect van snoeiharde rock 'n' roll. Behalve de al genoemde invloeden zou ik daardoor ook de stadgenoten van Peter Pan Speedrock er aan toe willen voegen. Diezelfde rock 'n' roll attitude zie en hoor je ook binnen Monstertone terug. Het tempo wordt daarna op diverse tracks weliswaar wat teruggeschroefd, maar wat ten allen tijde blijft is die ongelooflijk vette groove. En verrukkelijke gitaarsolo's!

Backdoor Salute rockt er dan weer lekker vandoor, maar kent dan weer wel een heel subtiel tussenstukje. Lekker gitaarwerk trouwens. En zo horen we gedurende het album de nodige variatie in verschillende stijlen harde rock. De ene keer harde en opwindende rock 'n' roll (het nummer Monstertone, afsluiter Hardtail Gearbox), de andere keer lome stoner (This Swamp) of sleazy rock (Ain't Getting Down), maar altijd gebaseerd op sterke riffs en met een flinke portie gedrevenheid. Ter afwisseling en cooling down eindigt de band met een zoetsappige ballad. Haha! Not! Hoewel Fistful Of Nothing wel een verrassende relaxte wending herbergt, juist zo apart vanwege het onverwachte. Wie zit te wachten op rustige sfeervolle candlelight muziek zit hier echter verkeerd. Rocken zul je!

Jeff van Dokcum - zang, gitaar

Ron Debie - gitaar

George de Ruiter - bas

Raymond de Wit - drums