Loading...

Who Cares (Ian Gillan, Tony Iommi & friends) - Out Of My Mind / Holy Water single

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-07-2011

Tracklist

Out Of My Mind (5:16)
Holy Water (7:00)

Diverse rocklegendes hebben samen een superband gevormd genaamd Who Cares. Ian Gillan (Deep Purple) en Tony Iommi (Black Sabbath) zijn de initiatiefnemers van de gelegenheidsband, die verder bestaat uit de rocklegendes Jon Lord op keyboard (Deep Purple), drummer Nicko McBrain (Iron Maiden), Jason Newsted (ex-Metallica, VoiVod) op bas en HIM-gitarist Mikko Lindstrom (de schoonzoon van Iommi!). De bandnaam Who Cares is een subtiele verwijzing naar het project waarvoor Ian en Tony besloten de handen ineen te slaan.

Beide heren raakte tijdens de vele tournees betrokken bij een project in Armenië. In de stad Gyumari moest geld bij elkaar worden gebracht voor de wederopbouw van de muziekschool. Deze werd tijdens de grote aardbeving in december 1988 verwoest en is tot op de dag van vandaag door gebrek aan geld nooit gerenoveerd. Gillan en Iommi deden in 1989 mee aan een actie om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving. Onder de naam Rock Aid Armenia werd toen een versie van Deep Purple’s Smoke On The Water opgenomen. In 2009 kregen de twee een Medal of Honor voor hun actie. Bij die gelegenheid bezochten ze wederom de muziekschool en schrokken van datgene wat ze aantroffen.

Het vervolg is dat de muziekwereld verblijd is met twee ijzersterke epische hardrock tracks van dit samenwerkingsverband. Gezien de medewerkers aan dit project is het niet zo moeilijk om de muzikale stijl te bedenken. De combinatie van Gillans’s stem en Iommi’s gitaarmuur (die we natuurlijk ook nog kennen van het Black Sabbath album Born Again uit 1983) is nog altijd de moeite waard en verenigt het beste van deze twee werelden. Klassieke hardrock in een modern jasje: een solide basis, sterk gitaarwerk, de typische Hammondorgel en daaroverheen Gillan's iets minder hoge uithalen dan vroeger, maar toch. Deze veteranen blijken de tand des tijds, in muzikaal opzicht dan toch, aardig te hebben doorstaan.

Naast de twee audiotracks (Out Of My Mind en Holy Water) bevat deze luxe verpakte single de videoclip van Out Of My Mind en een 30 minuten durende documentaire. Er verschijnt ook nog een zeer beperkte oplage van een 7" vinyl versie. Alle opbrengsten van deze speciale single komen volledige ten goede aan het goede doel. Naast het hoge muzikale peil dus een tweede reden om dit product aan te schaffen!