Loading...

Bandito - II

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-08-2011

Tracklist

1. Thousand Hands
2. Nothing Good, Nothing Bad
3. Dead Man Running
4. Just Business

Nu eens niet uit Eindhoven, maar uit Nijmegen RockCity komt Bandito. Want ook daar bevindt zich een gezonde scene van weliswaar qua stijl misschien wat uiteenlopende, maar toch ook wel weer gezamenlijke attitude en sfeer die rauwe rock uitademt. Bandito is sinds februari 2009 zo'n band die zijn roots heeft liggen in lang vervlogen tijden. Met invloeden als Kyuss, Queens Of The Stone Age, Hellacopters, Gluecifer en Dozer is het al snel duidelijk waar het qua muziek heen gaat. Al vrij snel na het ontstaan (eind 2009) werd een eerste (titelloze) EP/demo uitgebracht met vier vuige rocknummers op een bordje van stoner. Het vijfkoppige rockmonster heeft sindsdien op menig podium laten zien dat het een lekkere rauwe rockshow kan neerzetten. Zo werd bijvoorbeeld op zowel de Roos van Nijmegen als de Gesel van Gelderland de hoofdprijs in de wacht gesleept. Inmiddels is het 2011 en de Bandito's, maar ook de fans, zijn toe aan vers voer. Logisch dus dat er een nieuwe EP is verschenen, en net zo logisch is dat die simpelweg II heet. Opnieuw vier nummers sieren deze release, die net als de vorige gewoon digitaal wordt weggegeven. Daarnaast zijn er plannen om 'm ook, heel old school, op vinyl uit te brengen.

Afgetrapt wordt er met het lekker zeurderige, stroperige stonerdeuntje Thousand Hands, wat mij betreft een fijne binnenkomer met z'n aangename riffs en groovy tempo. Ook opvallend is de wat hese, maar rauwe stem van Jord, die juist daarmee prima bij de muziek past. Nothing Good, Nothing Bad laat de band daarna van een andere kant horen. Het lijkt een beetje een kruising tussen southern rock (slide gitaar) met wat blues(rock) invloeden en later Queens Of The Stone Age werk. Het is een wat relaxter nummer, hier doet Bandito het wat rustiger aan. Het Nothing Good, Nothing Bad zanglijntje is wel erg aanstekelijk. Vervolgens kan er echter weer stevig gerockt en gebeukt worden met het uptempo Dead Man Running. Vuist in de lucht en schudden maar met die hoofden! Lekker baswerk trouwens, en ook weer catchy/meebrulbaar zangwerk tussendoor. Afsluiter Just Business is een echt rawk 'n' roll nummer, smerige uptempo harde rock met opnieuw catchy vocalen in de refreintjes. En een fraaie gitaarsolo op het eind.

Over het geheel zou ik de muziek van Bandito willen omschrijven als stoner light. De basis, het riffgeorienteerde werk past prima in de stoner traditie, de uitvoering is wat algemener rockgericht, niet zo heavy als stoner vaak toch is. Het houdt de muziek goed beluisterbaar voor een breder publiek en lekker swingend. De eenvoudige open productie van dit in eigen beheer opgenomen produkt past uitstekend bij het rauwe karakter van de muziek. Ik ben er van overtuigd dat het podium de plek is waar Bandito het best tot zijn recht komt, deze stoere rock wil ik zelf ook wel eens live horen en zien!

Jord - Vocals

Chef - Guitar/Backing Vocals

Tommy - Guitar/Backing Vocals

Bart - Bass/Backing Vocals

Stok - Drums