Loading...

Profane Omen - Destroy!

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-09-2011

Tracklist

1. A Force to Be Reckoned With
2. Wastehead
3. Predator
4. Feed on the Wasted
5. Escape / Traceless
6. Bad Dreams
7. Acedia
8. Bound to Strive
9. Zombie Riders

Profane Omen bestaat sinds 1999 en is afkomstig uit het Finse Lahti, een stadje dat z'n bekendheid waarschijnlijk vooral te danken heeft aan de herkomst van een paar bekende voetballers die in Nederland gespeeld hebben (Jari Litmanen, Joonas Kolkka, Petri Passanen, Jukka Koskinen). Op hedendaags muziekgebied heb ik geen idee wat er vandaan zou kunnen komen, behalve nu dus Profane Omen. In het begin van hun bestaan regende het demo's, singles en EP's (acht in totaal) voordat in 2006 het debuut (Beaten Into Submission) werd uitgebracht. Na een tweede album (Inherit The Void, 2009) werd de band opgepikt door de landgenoten van Spinefarm. Zij besloten eerst maar eens het laatste album opnieuw uit te brengen (2010) zodat de band kon gaan werken aan een opvolger. Het tastbare resultaat daarvan zal op 28 september verschijnen onder de noemer Destroy!

Wat Profane Omen te bieden heeft vanuit het koude hoge Noorden is moderne nerveuze thrash. Snelheid lijkt de basis van het bestaan te zijn, niet dat de band zichzelf voorbij rent, maar ze weten het gaspedaal prima te vinden! Vanaf de korte en snelle opener is het tempo maken geblazen, de (weliswaar voorspelbare) riffs vliegen je om de oren. Klassieke thrash in een modern jasje, zo varieert de zang bijvoorbeeld van clean via schreeuw tot grunt. Ook de navolgende tracks bieden de luisteraar geen rustmomentje en zo worden we getrakteerd op aangenaam voortrazende snelle ritmes waarop het overigens prima headbangen is, af en toe zelfs compleet met meebrulstukjes. Afwisseling is te vinden via wat spaarzame tempoverlagingen, die dan meteen hard/metalcore invloeden bevatten. Breakdowns vind ik in combinatie met thrash metal een vies woord, de band geeft in elk geval zelf al wel aan ook door hardcore beïnvloed te zijn.

Tijdens Feed On The Wasted laat de band goed horen dat ze deze variant goed beheersen. Het doet me wel een beetje denken aan een band als Suicidal Tendencies, of sommige (oudere) dingen van Anthrax, toch ook twee bands die indertijd goed raad wisten met de combi van thrash en hardcore. Dat doet de vraag rijzen of we hier dan überhaupt wel te maken met moderne thrash of dat Profane Omen voortborduurt op deze old school crossover. De (interessante?) gedachte ligt dan voor de hand dat dit dus een crossover tussen thrash en metalcore zou kunnen zijn. Terwijl ik me dit zit te bedenken zie ik gelukkig ook zelf de zinloosheid er van in. Ach, het geeft een omschrijving van de muziek, verder gewoon rossen dus met die hap! Nix mis met deze muziek, klinkt ook allemaal prima, de muzikanten weten waar ze mee bezig zijn en de hedendaagse productie doet de rest.

Jules Näveri - Vocals

Williami Kurki - Guitars

Antti Kokkonen - Guitars

Samuli Mikkonen - Drums

Antti Seroff - Bass