Loading...

KhaoZ - Salvation Through Bloodshed

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-11-2011

Tracklist

01. Baptized In Sin (4:06)
02. Damned Messiah (3:42)
03. None... When You Die (2:45)
04. Insane Sneer (3:53)
05. Paranoia In Extreme (2:35)
06. When Daylight Fades (1:28)
07. Shattered Light Insanity (2:20)
08. The Martyred (3:56)
09. My Own Punishment (5:29)
10. Inveterate Fantasy (4:28)
11. Where Serpents Crawl (3:24)

Het samenwerkingsverband tussen (ex-)leden van Houwitser, Sinister, Pleurisy, The Embodiment enzovoort onder de noemer Khaoz is toe aan z'n debuutalbum. Al snel na de oprichting (2008) kwam er een EP in de vorm van Twist The Knife A Little Deeper, vergezeld van een heuse videoclip voor Only To The Worms. Khaoz stond direct op de metalen landkaart, en met grote regelmaat op het podium. Het jaar 2011 staat in het teken van het full length debuut Salvation Through Bloodshed, dat al diverse keren werd aangekondigd, maar dan eindelijk vanaf 11-11-11 de verrotte en besmeurde harten van de old school death metal liefhebber kan gaan veroveren.

Het album voelt om meerdere redenen vertrouwd aan. Ten eerste omdat de old school death metal zoals de band die speelt verre van vernieuwend is. Gelukkig maar zou ik bijna zeggen. Ten tweede omdat de ervaring van de muziek af spat, hier zijn overduidelijk ouwe rotten uit de vaderlandse scene aan het werk. Daarnaast klinken veel nummers me bekend in de oren. Enerzijds omdat een tweetal tracks van de EP (Shatterd Light Insanity en Inveterate Fantasy) een nieuw leven krijgen op het album. Anderzijds vanwege het feit dat ik Khaoz regelmatig op de planken heb mogen bewonderen, de meeste nummers op het album worden al langere tijd live ten gehore gebracht. Daar zitten dus zeker een paar zo pakkende tracks bij dat ze bij mij zijn blijven hangen.

Salvation Through Bloodshed zal voor de old school death metal liefhebber in het algemeen wel als een feest der herkenning klinken. De muziek zit allemaal goed in elkaar, er wordt perfect geswitched van trage heavy passages naar snelle nekbrekende stukken, goed gedoseerd. Ook de wisselwerking tussen beide vocalisten is weer goed uitgewerkt, zowel om en om als gezamenlijk is de zang in verhouding. Het drumwerk is strak en zorgt samen met de bas voor een solide ondergrond, waaroverheen de gitaristen hun smerige riffs goed kwijt kunnen.

Persoonlijke favorieten op het album zijn Baptized In Sin met z'n brute opening, stuurse riffs en logge ritme, een lekkere binnenkomer. None When You Die is een lompe beuker, hard en strak! Insane Sneer heeft ook weer zo'n aangenaam log basistempo, mooie afwisseling in het drumwerk en een leuke brug. Het afwisselende The Martyred (dat door grunter Olaf regelmatig nogal onhandig wordt aangekondigd naar mijn idee) rost ook door merg en been, wederom fijne riffs. Inveterate Fantasy was eveneens door z'n lompheid al een favoriet op de EP, het blijft een persoonlijke Khaoz kraker. Grappig dat de zanglijn (van de titel) aangepast is, ik vind 'm nu niet meer helemaal lekker lopen. De oude beviel me beter, passend in het ritme; al was ie gebaseerd op een klein grammaticaal foutje ;-)

Verder is het korte intermezzo When Daylight Fades verrassend en het langste nummer van het album My Own Punishment ook het smerigst. Wat ik vooral interessant vind binnen dit toch behoorlijk volle genre is dat Khaoz er in slaagt om een heel album lang te blijven boeien. Vaak heb ik bij gelijksoortige producten moeite om de gehele rit de aandacht erbij te houden, daar heb ik met Salvation Through Bloodshed geen last van. Heel subtiel krijgt een nummer of een passage een kleine twist of wending waardoor het net niet helemaal verloopt zoals je zou verwachten. Een vette aanrader!

Olav - grunts

Johan - screams

Erik-Jan - gitaar

Michel - gitaar

CJ - bas

Edwin - drums