Loading...

Emergency Gate - Remembrance - The Early Days

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-12-2011

Tracklist

1. Flawless Victory
2. Searching For An Angel
3. Silent Death
4. Lipstick
5. Forest Of The Lost
6. Closing My Eyes

Ik houd niet van onduidelijkheden. De Beieren van Emergency Gate beginnen hun bio met braaf te vertellen dat de naam Emergency Gate voor het eerst terug te vinden is in 2005, debuutalbum Nightly Ray verscheen in 2006 en laat het succesverhaal maar beginnen. Schamen ze zich voor de periode daarvoor, of zo? De band blijkt opgericht in 1996, het eerste (on/zelf getitelde) album verschijnt al in het jaar 2000. Waarna het dan inderdaad wel een tijdje stil wordt, met de heropleving zoals hierboven beschreven.

Daarna lijkt de geschiedenis zich te gaan herhalen wanneer oprichter/zanger/gitarist Fabian Kießling besluit uit de band te stappen. Emergency Gate ligt weer tijdelijk op apegapen, maar krabbelt weer op en vervolgt zijn weg met nog twee albums in 2009 en 2010. Ergens in 2012 wil de band een nieuw album gaan uitbrengen (hun vijfde dan inmiddels) en om de tussentijd door te komen wordt nu een EP met oud restmateriaal op de markt geknikkerd. Waarbij wat mij betreft de hamvraag mag luiden: waarom? Het materiaal was ooit niet goed genoeg bevonden voor de reguliere releases, waarom dan nu wel voor een EP? Het antwoord luidt overigens: 'als Kerstcadeautje voor de fans' (volgens die bio dan weer). Duh?!

Geen idee hoeveel die hard fans Emergency Gate zou kunnen hebben, die zullen uit de voeten kunnen met dit zoethoudertje. Ik als nuchter recensentje wordt er niet warm of koud van. Lauw, ergens er tussenin, is dan ook wel van toepassing op de muziek: het is het allemaal net niet. Niet slecht, maar ook niet geweldig. Ik noteer: voorspelbare riffs, 13 in een dozijn 'boze' zang afgewisseld met cleane vocalen, obligate toetsenpartijtjes in een poging tot wat opleuking.

Spaarzame hoogtepuntjes zijn de vlotte, modern klinkende opener Flawless Victory, en het gedeelte van Silent Death waar de band wat heftiger voor de dag komt. Verder vooral veel melodieus gitaarwerk en tranentrekkende zang (Searching For An Angel (met bijna valse cleane zang), intro Lipstick), met als toppunt afsluiter Closing My Eyes. Zo zoet heb ik het zelden gehoord. Er wordt zeker niet slecht gemusiceerd, maar de tracks op zich zijn zo eenheidsworst als wat. Al met al een vrij overbodige release, slechts bedoeld voor de echte fans.

Matthias Kupka - vocals

Vlad Doose - guitar

Udo Simon - guitar

Mario Lochert - bass

Daniel Schmidle - Keys

Raphael Saini - drums