Loading...

Downfall of Empires - Sede Vacante

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-11-2011

Tracklist

Awake The Eclipse (3:39)
What Has Become Of Us (4:39)
Burning In Our Wake (4:21)
Sede Vacante (3:47)

In april van dit jaar besprak ik de eerste demo van het Elburgse vijftal Downfall Of Empires. Dit is een nog behoorlijk jonge band die zich stort op het tegenwoordig zo (over)populaire genre van de melodieuze death/metal/core. Op 29 oktober jongstleden (tijdens het Harderwijkse Aaltjesrock) lanceerde de band alweer hun kersverse EP Sede Vacante (een term uit de katholieke kerk: periode waarin de zetel van paus of bisschop vacant is). Ik kon op het moment van hun optreden helaas nog niet ter plaatse aanwezig zijn. Later op de avond kreeg ik van de zeer tevreden bandleden (er was erg veel publiek speciaal voor hen gekomen) de EP in handen gedrukt. Naar aanleiding van hun tevredenheid en positieve reacties van aanwezigen besloot ik ter plekke dat ik deze EP wilde gaan bespreken.

Om deze review dan echt te openen wil ik graag beginnen met de zin waar ik de vorige bespreking mee eindigde. 'Veel oefenen, spelen, ervaring opdoen en met een volgend product gewoon weer een stapje verder.' Dat is op zich natuurlijk een open deur, hetgeen dat elke jonge, beginnende band nodig heeft en beter maakt. Het is dan ook een fijne constatering dat Downfall Of Empires inderdaad stapjes voorwaarts gemaakt heeft. De demo kenmerkte zich bijvoorbeeld nog door onsamenhangende ideeën, tracks die niet helemaal af waren. Ook was het geluid/de productie nog niet echt helemaal je dat.

Het eerste nummer Awake The Eclipse gaat na de sample als intro in elk geval alvast zeer voortvarend van start. Een aangenaam laag gestemde gitaarriff trekt de boel goed op gang. Gebleven is de afwisseling tussen grunt en scream, gebleven is ook mijn voorkeur voor de grunt, dat blijft misschien toch wel een kwestie van smaak. Na meerdere luisterbeurten constateer ik wel dat die afwisseling goed is voor het totaalplaatje. Dit eerste nummer overtuigt me eerlijk gezegd nog niet helemaal. What Has Become Of Us bevalt me vervolgens al wat beter. Deze track bevat midtempo tot blastbeat, maar gegoten in een samenhangend nummer, de muzikale invloeden zijn duidelijk beter verpakt dan voorheen.

Uiteindelijk blijkt dat Burning In Our Wake me als beste bevalt. Vooral trage, wat groovende passages trekken mijn aandacht, dit is heavy! Het is wat dat aangaat prima gelukt om de energieke performance van de band op het zilveren schijfje vast te leggen, de tomeloze energie en agressie spatten er werkelijk van af! Ook het afsluitende titelnummer is hard en woest, bevat de verplichte breakdowns en de vocalen bulderen werkelijk uit de speakers. Let hier ook eens op het subtiele baswerk. Sowieso ook een dikke pluim voor Peter Haverkamp (gitarist van Portall) die deze productie in goede banen heeft geleid en er dus goed in is geslaagd om de energie(ke muziek) van Downfall Of Empires op deze manier vast te leggen. Niet slecht voor een eerste klus, Peter!

Joop Sollie - gitaar

Jeff Bolink - bas

Kristijan Kalajica - zang

Eric Koops - drums

Jan Wijnbergen - gitaar