Loading...

The Fallen Divine - The Binding Cycle

Gepost in Reviews door Peter Hagen op 14-12-2011

Tracklist

1. Dissension
2. Shades of Oppression
3. Fire Lights the Night (Self Ignition)
4. Patterns Through Eternity
5. Northern Lights
6. Replenished
7. The Tormented One
8. The Binding Cycle

The Fallen Divine, afkomstig uit Oslo (Noorwegen) heeft een aardig productieve start gehad. De band is gevormd in 2009, heeft vervolgens een EP in 2010 uitgebracht en daarop volgend nu de full-length "The Binding Cycle". Tussendoor hebben de heren natuurlijk de nodige optredens volbracht waarbij de gemeenschappelijke noemer is, dat deze in Noorwegen plaats vonden.

The Binding Cycle is een 8 nummerig album waarbij de heren zichzelf vooral bestempelen als progressief. En of dit klopt: dat kun je wel stellen ja! Maar dan wel op een andere manier dan je meteen zou denken. Het eerste dat opvalt zijn de enigszins black metal vocalen. Die verrassing had ik niet verwacht bij alleen de term progressief zonder ook maar één noot gehoord te hebben.

Muzikaal is het daarbij meteen wat moeilijker te beschrijven en dit siert de band. Er is geen éénduidige hoek om ze even in te drukken. Veelzijdige melodielijnen stromen naadloos over in elkaar met soms een ernstig progressief lijntje tussendoor. Instrumentaal past alles op elkaar ondanks dat er vele wisselingen in voorkomen. Progressieve black? Melodeath? Misschien kan ik beter vertellen wat het niet is! Er is in ieder geval geen 'core' variant hier aan te wijden!

Naast de gitaren die regelmatig in harmonieën voorbij komen zijn er ook nog key's aanwezig die opvallend genoeg juist niet zo opvallend zijn, op enkele muzikale breaks na dan. Geen hyperspeeds, maar uptempo fragmenten die afwisselen met melodische meerstemmige lijnen en een duidelijk progressief georienteerde basslijn.

Het is duidelijk dat deze band een sterk debuut heeft neergezet met veel potentie voor de toekomst. Een luisterplaat van formaat waarmee ze nog veel richtingen op kunnen. Nou nog een label en vele gigs in de rest van Europa!

Magnus Kvist - Vocals, Keys

Magnus Haugo - Gitaar

Markus Charras - Gitaar

Christoffer Wig - Bass

Alex Stebbing - Drums