Loading...

Empheris / Cryptic Rites - Netherworld Emissions

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-01-2012

Tracklist

Empheris
1. Contamination Rites
2. Necromongerdom
3. Corpsegrinder (Death Cover)
4. Blood Wraith
5. Hans Siste Vinter (Darkthrone Cover)
Cryptic Rites
6. Contamination Rites
7. Thrashed By Death
8. Nightmare
9. Hellish Mockery
10. Remember the Fallen (Sodom Cover)

Naast het zojuist besproken splitalbum van Psycho Records, Satanic & Violent Metal Aggression heb ik er nog eentje van hetzelfde label. Netherworld Emissions is inhoudelijk minstens zo obscuur, van de beide aanwezige bands Empheris en Cryptic Rites had ik in elk geval nog nooit gehoord. Muzikaal gezien krijgen we ongeveer hetzelfde voorgeschoteld van beide Poolse ondergrondse herrieschoppers, het is muziek die diepgeworteld is in de primitieve black metal tradities. Enorm grappig is dat beide bands hun aandeel op deze split beginnen met hetzelfde nummer, Contamination Rites, elk in een geheel eigen uitvoering. Dan worden de verschillen tussen twee bands natuurlijk pas echt duidelijk.

Empheris bestaat pas sinds 2003 maar heeft al een indrukwekkende lijst aan releases op z'n naam staan. Mijn favoriete naslagwerk Metal Archives vermeldt voor deze band maar liefst 8 demo's, 5 EP's, 13 bijdragen aan splits en compilaties en twee full length albums. En dat in een tijdspanne van zes jaar. Ik heb dan ook geen idee of de vijf titels op deze split al eens eerder door de band zijn uitgebracht.

De muziek die Empheris ten gehore brengt is in elk geval vrij pure, old school black. Niet helemaal alleen maar black, er zijn ook thrash invloeden, vooral de gitaarriffs. Behoorlijk standaard riffs, dat dan weer wel. Het tempo ligt hoog, en de raspende vocalen zijn typisch black metal. Niks verrassends dus, maar degelijk uitgevoerd. Opvallend zijn de twee covers: Corpsegrinder van Death en Hans Siste, Vinter worden vrij getrouw nagespeeld, waardoor Empheris niet als zichzelf klinkt. Zo krijgt Corpsegrinder opeens een diepe grunt mee in plaats van de voor de hand liggende black metal krijs. Een gemiste kans?

Cryptic Rites heeft nog niet zo'n staat van dienst als hun landgenoten op deze split. Sinds de oprichting in 2004 tellen we 'slechts' een handvol demo's. De muziek van Cryptic Rites gaat nadrukkelijker richting thrash dan Empheris. Dat is vooral goed te horen in het midtempo middenstuk van Thrashed By Death (al geeft de titel natuurlijk ook wel een hint). De muziek is gitaar- en riff gerichter, en de zang gaat meer richting grunt, zeker geen black metal krijs.

Overeenkomstig is wel de agressie waarmee het geheel gebracht wordt. Ook qua thematiek kunnen we Cryptic Rites gerust in de black metal hoek plaatsen. Veelzeggend is ook hier de gebezigde cover. Remember The Fallen van Sodom benadrukt juist de meer thrash gerichte aanpak van Cryptic Rites ten opzichte van hun collega's. Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat deze laatste band me ook het best bevalt van de twee, hun muziek biedt net wat meer variatie. Geen wereldschokkend materiaal op dit album, wel zeer onderhoudend.