Loading...

Hyperial - Sceptical Vision

Gepost in Reviews door Edwynn op 10-12-2011

Tracklist

1. Nemesis (intro)
2. Sceptical Mind
3. Metaphor
4. Insane
5. Carrion
6. Future Is Your Eternity
7. Armageddon
8. Genesis (outro)
9. Belly of the Beast

Sceptical Vision van het Poolse orkest Hyperial is een release uit 2010 van het eveneens Poolse label Psycho Records. Die brachten het samen met een stoot andere, al iets oudere titels bij ons onder de aandacht. En omdat ik de beroerdste niet ben, heb ik Sceptical Vision eens aan enkele luisterbeurten onderworpen.

Hyperial is in eerste instantie een death metalband. Af en toe duiken er wat norsige grindpassages op en ook worden af en toe wat aparte progachtige stukjes in de nummers verweven. Die stukjes zorgen ervoor dat de muziek niet altijd even voorspelbaar is. Die passages zijn wel schaars helaas. Het geheel wordt ook nog eens aangekleed met een vreemd aandoende sluier van gothisch toetsenwerk. De bedoeling zal zijn om een mystieke sfeer te creëren maar voor mijn gevoel slaagt Hyperial daar niet helemaal in. Het toetsenwerk bevindt zich niet vooraan in de mix en dus hoeft het ook weer niet iets te zijn om je ernstig aan te storen. De golvende manier waarop de toetsen in Future Is Your Eternity aangebracht zijn, vind ik wel erg geslaagd. Het brengt wat spanning met zich mee.

Het spel is erg verzorgd en ook de productie is prima in orde. De riffs zijn bijtend genoeg en de blastpartijen hakken redelijk in je hersenpan. In dat opzicht vind ik het jammer dat Hyperial veelal kiest voor groovende mid tempo stukken. Die hebben niet genoeg body om te kunnen blijven boeien. Wel knallen de snelle passages er dan extra goed in. De grunt van vocalist/gitarist Grochu komt van diep en dat is ook een pre. Hij doet me bij vlagen denken aan Peter Tägtren van Hypocrisy ten tijde van The Fourth Dimension.

Veruit de leukste track is in mijn beleving Armageddon. Een explosieve start gevolgd door een knotsgek, welhaast funky middenstuk en een ‘bijna’ climax. Allemaal samengepakt in een nummer van net drieënhalve minuut. Die proggy aanpak had van mij wel vaker toegepast mogen worden.

Hyperial is een band die origineel probeert te zijn. Heel af en toe slaagt ze daar wel in. Dat maakt van Sceptical Vision beslist geen wereldschokkende release maar het is ook weer geen release die direct afgezet moet worden als ze eens opstaat.

Grochu - Guitars, Vocals

Kula - Guitars

Artur - Bass

Darklady - Keyboards

Shpagat - Drums