Loading...

Svölk - Svölk 'Em All

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-11-2011

Tracklist

1. 52
2. This Is It
3. Anchor
4. Sweet Agony
5. Miss Alcohol
6. 12 Times The Pain
7. End Of Days
8. Inferno
9. Dead:30
10. Time For The Dying
11. Warm Within
12. Overload

Svölk (geen idee of dat ook nog iets betekent) is afkomstig uit de eigenzinnige Noorse rock scene, die door de jaren heen al de nodige intrigerende acts heeft voortgebracht. De band debuteerde in 2005 met de EP Beast Unleashed, en heeft daarna in 2009 een eigen beheer full length uitgebracht (alleen in het thuisland verschenen volgens mij), simpelweg getiteld Svölk. Datzelfde album, aangevuld met drie extra tracks, wordt nu ruim twee jaar later door Napalm als debuutalbum van Svölk aangeprezen, met compleet ander artwork en een iets andere titel: Svölk 'm All.

De muziek die ten gehore wordt gebracht, wordt samengevat als Bear Metal, alsof we al niet genoeg termen hebben. Natuurlijk wordt met zo'n term de indruk gewekt als zou de band iets heel eigens hebben, dan is het berejammer wanneer dit helemaal niet zo blijkt te zijn. Bear Metal staat, in hun eigen bewoordingen, voor: een mix van stoner rock en metal met een Scandinavische Redneck attitude. Geen idee wat zo'n Noordse Redneck dan de hele dag uitvoert, maar bijgevoegde bandfoto met de leden gehuld in standaard houthakkers outfit spreekt boekdelen over de intenties van de band.

?tumb=16849,400x400,svolk1

Opener 52 doet als eerste een aanslag op het gevoel van stoner adepten; waarom zou je anders, geheel in de stijl van grootmeesters Karma To Burn, zo'n songtitel kiezen? Het is dan ook een stevige, ronkende stamper in de beste stonertraditie, gebaseerd op het bekende riffwerk. This Is It heeft daarna al weer heel wat minder met stoner te maken, ik heb eerder het idee dat ik naar ouderwetse thrashy gitaarriffs zit te luisteren in. Een paar tracks verder begrijp ik ook opeens de albumtitel een stuk beter. Svölk heeft zich naast de door henzelf genoemde elementen ook behoorlijk laten beïnvloeden door de jaren 80 Bay Area thrashgolf.

En zo ontstaat een muzieksoort die een soort kruising is tussen authentieke thrash en stoere stoner rock. Om de link met de albumtitel nog maar een keer te gebruiken: ik vind het vooral lijken op de muziek zoals Metallica die bracht ten tijde van de Load en Reload albums. Stoere spierballenrock met een hoofdrol voor de gitaarriffs- en melodieën. Anchor is daar al een mooi voorbeeld van, maar luister eens naar bijvoorbeeld Miss Alcohol. Die doet mij zonder meer terugdenken aan een nummer als 2X4 van Metallica's Load. Net zo geënt op het gitaarwerk en zeker zo groovy!

Niet alle tracks op het album zijn even eenduidig qua aanpak. De ene keer wat meer stoner, de andere keer meer de nadruk op de thrashy riffs, maar altijd een stoere aanpak; muziek met ballen! Naast Metallica hoor ik ook wel eens Megadeth (Inferno) terug in de muziek, das dan op zich niet zo raar. Zeer sporadisch, maar net zo makkelijk zitten er invloeden in van zogenaamd twin gitaarwerk, dat nog verder terug voert in de tijd naar de NWOBHM. En dat allemaal op een basis van bereheavy rock. Hoewel geen gangbare muzikale combinatie is dit toch ook niet echt vernieuwend, wel ontzettend pakkend, en heerlijk om naar te luisteren! Ik verwacht dat Svölk het vooral op het podium goed zal gaan doen. Komende zomer op de festivals?

Knut Erik Solhaug – Vocals

Jo Inge Hemstad aka Jengt Castral – Guitar

Martin Østerhaug – Guitar

Halstein Røyseland – Bass

Jørgen Seger Haave – Drums