Loading...

Immolation - Providence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-12-2011

Tracklist

1. What They Bring
2. Illumination
3. Still Lost
4. Providence
5. Swallow The Fear

De New Yorkse death metal veteranen van Immolation hebben besloten om te vieren dat ze twintig jaar geleden hun debuutalbum uitbrachten. In de vorm van de gratis te downloaden vijftrack EP Providence willen ze dit graag met de liefhebbers delen.

De cd begint gelijk met What They Bring, zonder overbodige poespas (die in deze niet op zijn plaats zou zijn). Het is een zeer prettig uptempo nummer met stevig gitaarspel, hier en daar de nodige gitaareffecten en diepe grunt, begeleid door al even heavy drumwerk. Het bevat de nodige rustmomenten, zonder gelijk te vervallen in wispelturigheid.

Illumination begint daarentegen met inleidende donkere synthetische klanken, die al snel vervagen in een opbouwend gitaarspel en inleidende grunts. Qua tempo is dit wel een ietwat rustiger nummer, maar dat word erg gecompenseerd door het gevarieerde aanbod aan geluiden dat men hoort en de manier waarop delen van dit nummer op en afgebouwd worden. Het eindigt met dezelfde klanken als waarmee het begonnen is, verscheurd door nog een laatste gitaargeluid.

Still Lost is dan weer een nummer dat gelijk van wal steekt en er flink op los beukt. Het bevat de nodige melodische intervallen en zoals altijd weer een flink staaltje technisch gitaarspel. Titelnummer Providence is daarna weer zo’n nummer dat vrij rustig is in verhouding tot de rest en het dan vooral moet hebben van de spanningsopbouw die door het hele nummer verweven zitten, maar niet tot een muzikaal hoogtepunt lijkt te komen. Om eerlijk te zijn vind ik dit nummer een beetje een anti-climax.

Swallow The Fear begint gelijk met het opbouwen van spanning, maar heeft verder weinig te bieden qua tempo. Net als de rest van de nummers steekt het technisch goed in elkaar en zit er een goede, diepe grunt in, maar het nummer zelf voegt niets toe en onderscheidt zich niet van de rest.

Al met al vind ik de death metal op deze EP van middelmatige kwaliteit. Hoewel de nummers technisch gezien allemaal stuk voor stuk goed in elkaar steken, ontbreekt er de nodige onderlinge afwisseling. Het gehalte aan uptempo waar je op hoopt, is simpelweg te laag en er is eigenlijk maar 1 nummer waarin gebruik wordt gemaakt van synthesizer-geluiden. Hoewel variatie binnen een track zeker aanwezig is, lijken de nummers uiteindelijk toch behoorlijk op elkaar (met Illumination als positieve uitzondering).

Ross Dolan - bass, vocals

Robert Vigna - guitars

Bill Taylor - guitars

Steve Shalaty - drums