Loading...

Bent Sea - Noistalgia

Gepost in Reviews door Edwynn op 21-01-2012

Tracklist

1. Noistalgia (1:20)
2. Digital Disaster (1:26)
3. Blast Beat Barrage (:22)
4. A Common Affliction (2:45)
5. In One Word (1:07)
6. Grind Control (2:04)
7. Tripwire Target (1:57)
8. Sustained Idiocy (:33)
9. Dead Meat (1:38)
10.Truth Will Out (:37)
11. Fool For Life (4:10)
12. Bullshit Propaganda (1:57)

Bezinning kan leiden tot nieuwe inzichten en een daaruitvolgende nieuwe koers. Soms hernieuwt het ook oude drijfveren en kan zo een oude koers weer fris en fruitig uit de mottenballen gehaald worden. Dat laatste lijkt op Bent Sea van toepassing te zijn.

Dirk Verbeuren en Sven de Caluwé die samen deel uitmaken van de steeds moderner klinkende death/grind splatteract Aborted, zullen in de kelder van het abattoir waar ze doorgaans hun amputerende werk voor datzelfde Aborted doen, een diepzinnige meditatie gehouden hebben en daar in aanraking zijn gekomen met hun diepste innerlijk. “Waarom zijn we hier?” zal de eerste onderzoeksvraag geluid moeten hebben. “ Om grindcore te maken!” zal de bulderende stem van het onderbewustzijn vast geantwoord hebben. En met een ouderwets scherpe focus moeten ze hun met bloed besmeurde kelder weer uitgekomen zijn. Om vervolgens onder de intrigerende naam Bent Sea de studio in te duiken. Met een vurige tocht langs de herinneringen van de heren als resultaat waar wij, de nederige luisteraar, deelgenoot van mogen zijn.

Noistalgia is de toepasselijke titel van het eindpoduct van de meditatieve sessie. Een elf nummers en één cover tellende ep vol met nostalgische grindcore. Een ultieme ode aan een tijd waarin bands als Repulsion en Napalm Death onontgonnen gebieden van de hardere muziekgenres betraden. Toch staat Bent Sea tegelijkertijd met twee benen in het heden. Dat moet de invloed zijn van Devin Townsend. Want niemand minder dan deze excentrieke alleskunner staat de twee heren bij door de bas te hanteren én de mix en mastering verzorgen.

Persoonlijk vind ik dat Townsend zijn eigen producties altijd teveel dichtsmeert en weinig ruimte om te ademen overlaat. Op Noistalgia weet hij wel een perfecte balans te scheppen. Het geluid is modder, en moddervet maar dan zonder tierlantijnen en de drums klinken ook als echte drums.

Met veel jeugdig enthousiasme komen korte doch afwisselende uitspattingen als Blast Beat Barrage en Grind Control voorbij. Zelf zwelg ik dan ook even in herinneringen aan grijsgegraaide Grindcrushertapes van Earache waarmee wij vroeger de zomer doorkwamen. Fool For Life is de enige vreemde eend in de bijt. Het is een log aandoend death metalnummer dat vrij onbeschaamd Heaven And Hell van Black Sabbath parafraseert. Het past allemaal prima tussen het obstinate werk wat er aan vooraf gaat. De Extreme Noise Terror cover Bullshit Propaganda sluit de tocht langs de herinneringen van Verbeuren en De Caluwé op passende wijze af.

En nu maar afwachten of de meditatiesessie genoeg inspiratie heeft opgeleverd voor meer Bent Sea werk.

Dirk Verbeuren - drums & gitaar

Devin Townsend - bas

Sven De Caluwé - zang