Loading...

Nordheim - Lost In The North

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-01-2012

Tracklist

01. Lost in the north
02. Nightborn
03. Far away
04. Beer, metal, trolls and vomit!
05. Promise to the gods
06. Glorious march
07. Sailing the drakkar
08. Old crazy man
09. Beyond the howling north
10. Blessing from the stars

Het verhaal rondom Nordheim begint ergens in Canada in 2006, wanneer zanger/gitarist Warraxe en bassist Benfok enkele hersenscheten tegen elkaar uitspraken, waarna zij besloten om een song te schrijven. Na het schrijven van dit eerste nummer, besloten de twee om hun project een treetje hoger te brengen, en muzikanten te zoeken om de band compleet te maken. Zoals ze zelf aangeven, bestonden de criteria niet alleen uit muzikaal talent, maar moesten deze kandidaten dan ook nog eens mensen zijn met een nóg lagere hersencapaciteit dan het duo zelf.

Kijkend naar de cover van dit Nordheim debuutalbum, zien we een aantal vrolijke trollen op hun drakkar, zwaaiend met hun bijlen. Zou dit het zoveelste pagan/folk metal bandje zijn? Titels als Beer, Metal, Trolls and Vomit en Old Crazy Man beloven niet veel goeds, maar daar zullen we ons niet door laten misleiden.

Na een kalme, bijna hypnotiserende intro van bijna 3(!) minuten barst plotsklaps het geweld los van opener Nightborn . Het gitaar- en drumwerk gaat er meteen lekker op, vergezeld van een lekkere grunt. Heerlijke riff, uitgebreid drumwerk, goede grunts, hier en daar een synth op de achtergrond, en uiteraard een fijne gitaarsolo. Dit belooft wat.

Derde track van dit album, Far Away tapt uit ditzelfde vaatje. Hierna volgt de track, die in eerste instantie weinig goeds voorspelde qua naam.'Beer, Metal, Trolls and Vomit maakt dan ook de verwachting waar, en blijkt een uitstekende song te zijn voor liefhebbers van de party-hardy folk metal zoals bijvoorbeeld Korpiklaani het brouwt. In deze vierde track is laatstgenoemde band ook duidelijk als inspiratiebron te horen, en dit dan ook nog in redelijk slechte uitvoering, want dit nummer begint toch echt na 1 minuut al te vervelen door de enorme herhalingsfactor. Gaat dit verder nog goed komen?

Vervolgnummer Promise to the Gods begint op iets langzamer tempo, en klinkt dan toch weer verrassend anders dan zijn voorganger. Enkele stukken in dit nummer doen mij zelfs aan een band als Pagan Reign denken. Na ruim 5 minuten loopt dit nummer over in de Glorious March welke hoe verrassend 't ook is, opent als een soort marsnummer. Een aanstekelijk refrein met cleane zang maakt dit nummer wellicht tot een leuke live-meezinger.

Sailing the Drakkar doet sterk denken aan een nummer van Alestorm en daar komt toch weer dat vooroordeel bovendrijven dat deze band vooral aan het publiek van de welbekende Pagan- en Heidenfest tours goed besteed is. Een-na-laatste track van dit album , Beyond the Howling North, heeft daarentegen een erg goede en aanstekelijke riff, en klinkt ook weer totaal anders dan al zijn voorgangers. Wat mij betreft een van de beste tracks van dit album.

Al met al heeft Nordheim hier een erg afwisselend debuutalbum neergezet. Dit album kan meer dan een luisterbeurt nodig hebben om volledig tot zijn recht te komen omdat de muziek best uitgebreid is uitgevoerd. Drumpartijen zijn lekker vol, en het gitaarwerk is aanstekelijk. In mijn oren staan er wel enkele missers op dit album, maar toch ook wel een aantal behoorlijk sterke nummers. Dit album getuigt wel van muzikaal talent, maar of de band zich staande kan houden tussen alle andere bands die binnen het genre als paddenstoelen uit de grond schieten, dat is nog maar de vraag.

Benfok - bas, zang

Waraxe - zang, gitaar

Phil Poul - drums

Thom - keyboards

Fred - gitaar