Loading...

The Scarlet Claw - Black Orchard

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-01-2012

Tracklist

1. Black Orchard
2. Epidemic
3. The Killing Fields
4. March Of The Worthless

Vanuit de vruchtbare Twentse voedingsbodem is eind 2010 The Scarlet Claw ontsproten. Met (ex-) leden van Gilo, Dead In Decadence, Iniuria en Devious kun je in ieder geval stellen dat deze nieuwe band geen broekies herbergt. Door de band zelf genoemde invloeden geven al aan in welke muzikale richting we mogen gaan denken. The Black Dahlia Murder, Job For A Cowboy, At The Gates en In Flames worden genoemd. Een mix van Scandinavische melodeath en Amerikaanse deathcore, en dat voor een stel 'nuchtere' Tukkers, hoe moet dat aflopen?

Vooral in de eigen regio is al behoorlijk wat gezegd en geschreven over The Scarlet Claw en z'n bandleden. Een fikse dosis (gezonde) ambitie maakt blijkbaar niet alleen maar vrienden. En je hebt als band ook wel wat waar te maken wanneer je uitspreekt dat je 'een gevestigde naam in de Europese metalscene wil worden'. Of dat gaat lukken weet je natuurlijk nooit, maar met debuut EP Black Orchard in de bagage is in elk geval een serieuze eerste stap gezet.

Twee dingen staan bij mij als een paal boven water: The Scarlet Claw bestaat uit goede muzikanten, en ze verstaan de kunst van het liedjes schrijven. Een spijkerharde moderne productie vormt de kers op de taart. Ik ben het niet helemaal eens met de band's zelfbenoemde invloeden. Van de Zweedse melodieuze death hoor ik eigenlijk niet zoveel terug. Ik hoor vooral pittige, felle moderne death metal met metal/death core invloeden en een fikse scheut black metal.

Wanneer ik de eerste keer de EP opzet denk ik dat ik de verkeerde voor heb, het begin van Black Orchard klinkt mij als een beste black metal riff in de oren, met bijbehorende krijs. Later wordt moeiteloos geswitched naar groovy deathcore, maar die black metal invloeden horen we af en toe nog wel terug. Vooral lekker om te horen hoe de vocalen diverse stijlen laten horen: grunt, scream, squeel/pitch, het komt allemaal voorbij.

De basis voor de strak uitgevoerde muziek wordt gelegd door een efficiënte ritmesectie, vooral de (misschien een tikkeltje overgeproduceerde) drums laten geen gaatje onbenut. De afwisselende death/black metal gitaarriffs geven de nummers de nodige 'schwung' en om het af te maken dus de zeer aanwezige verschillende zang elementen. De muziek bevat voldoende aanknopingspunten om te blijven boeien, regelmatig komt een interessante break, een onverwachtte twist, voorbij. The Scarlet Claw en EP Black Orchard zijn echt helemaal producten van deze tijd, zowel in muzikaal opzicht als qua presentatie en bespeling van de moderne media. Laat ze het nu maar eens waar gaan maken.

Mike Cress: Vocals

Niels Vissia: Guitar

Mark Overmaat: Guitar

Tim Bremer: Bass

Frank Schilperoort: Drums