Loading...

CB Murdoc - The Green

Gepost in Reviews door Edwynn op 06-03-2012

Tracklist

01. Devon
02. Patch
03. Changeling
04. Adore
05. Two In One
06. Trinkets Of Deceit
07. D.I.D
08. By Omission

Laat de muziek maar spreken. Dat moet ongetwijfeld het nobele credo zijn waar het Zweedse CB Murdoc haar handelen op afstemt. Want de band is erg summier in het verspreiden van informatie over zichzelf. Geen bio. Geen internetpagina. De facebookpagina geeft niet veel meer prijs dan wie er in de band zitten en de Myspacepagina is al sinds de Slag om Waterloo niet meer bijgewerkt. Dus op welk kruispunt van de CB Murdoctijdlijn het album The Green staat moet ik u helaas schuldig blijven.

Dan laten we de muziek maar spreken. En hoe. Als opener Devon door mijn speakers knalt en met name wanneer de zanger zijn stalen strot open trekt, dwalen mijn gedachten af naar een passage uit Head To Head, een autobiografie van voetballer Jaap Stam. Hij schrijft daarin dat sir Alex Ferguson bekend staat als ‘De Föhn’ omdat hij wel eens op een millimeter afstand in het gezicht van een onwelwillend element uit zijn elftal zijn ongenoegen wil uiten . De zanger van CB Murdoc komt ook zo in je gezicht om al zijn frustraties met een onwaarschijnlijk krachtige brulstem van zich af te loeien.

Muzikaal gaat dat vergezeld van een aangename mix van moderne death metal een beetje core en een beetje math. Een beetje zoals Meshuggah dat ook doet. Heel erg technisch en ontoegankelijk wordt het niet, maar sommige passages hebben een lekker freaky, springerig karakter. Het tweede nummer Patch tapt daarna verrassend ineens uit een heel catchy vaatje. Als het daaropvolgende Changeling, een lang en log mid tempo nummer, voorbij is hebben we (bijna) alle gezichten van CB Murdoc zo’n beetje gezien. The Green zakt daarna ook als een plumpudding in elkaar. De band blijft, ondanks haar indrukwekkende muzikale capaciteiten teveel hangen in spanningsloos midtempo geneuzel. De springerige passages van het openingsnummer zijn op een paar schaarse momenten na als sneeuw voor de zon verdwenen.

Gelukkig rest er dan nog het duistere slotstuk By Omission. Enkele ijle keyboardklanken geven het nummer een spookachtig karakter mee en maken het weer spannend. Daarmee laat de band ook een gezicht zien dat we nog niet kenden. Wat mij betreft genoeg om een krappe voldoende in de wacht te slepen. CB Murdoc is een ongelooflijk krachtige band. Maar het kruit wordt in de eerste drie nummers al verschoten. De overige nummers zijn te inwisselbaar om van een knaller te spreken.

Johan Ljung - Vocals

Johan Larsson - Synths/Noise

Thomas Hellgren - Bass

Fredrik Boëthius Fjärem - Guitars

Kim Wenneström - Guitars

C-G Bäckström - Drums