Loading...

Colosso - Abrasive Peace

Gepost in Reviews door Edwynn op 18-03-2012

Tracklist

01. Anthem To Chaos
02. Demolish To Rebuild
03. Pattern Of Disconnection
04. The Epiphany
05. In Turmoil
06. Thou Shalt Not Be Benevolent
07. Headless Endures
08. Unplugged From The World

De wereld is de afgelopen 25 jaar overspoeld geraakt met een waanzinnige hoeveelheid aan al dan niet vermeldenswaardige death metalbands. Sommigen hebben de horizon naar andere genres verlegd. Er zitten er een heleboel bij die nog altijd binnen het redelijk beperkte kader dat het genre biedt, zeer memorabele albums uitbrengen. En dan zijn er ook nog diegenen die binnen het beperkte kader zoeken naar nieuwe uitdagingen. Het Portugese Colosso is daar één van.

Colosso is een eenmansoefening van alleskunner Max Tomé. Alleen de drums zijn door huurling Dirk Verbeuren ingespeeld. Op het debuut Abrasive Peace laat Tomé zien hoe je op effectieve wijze technische kwaliteit, energie en sfeer in acht korte eigenwijze death metalsongs kan stoppen die bij elkaar nog geen vijfendertig minuten duren. Als het eerste nummer Anthem To Chaos voorbij is, is duidelijk dat Colosso allereerst een bruut death metalproject is. Met een orkaankracht waar meteorologen verbaasd van zullen staan, jaagt Colosso een woest death metal spervuur door de buis van Eustachius. Op verwachte en onverwachte momenten breken interessante intermezzo’s door de geweldsuitbarstingen die een ambiente uitwerking hebben. Dobberend op deze spannende meeslepende tussenstukken of dromerige basstukken, is het dan comfortabel drijven naar de volgende oorlogszone.

Hoewel in nummers als Pattern Of Disconnection met zijn waanzinnige openingsthema of het op een lager tempo aan je voorbijtrekkende In Turmoil Tomé en Verbeuren de toppen van hun kunnen laten horen, verzandt Colosso niet in een standaard technische of proggy deathmetal band. Het album staat vol met knap gestructureerde tracks die voor de reguliere death metalliefhebber zeker niet afschrikwekkend zullen zijn. Toch zijn de nummers erg gelaagd en er zijn dan ook veel toffe muzikale details te ontdekken. De haast onhoorbare keyboardaccenten in het slotstuk Unplugged From the World bijvoorbeeld. En ook het briljante, frivole drumwerk van huurling Dirk Verbeuren is rijk aan interessante loopjes en roffeltjes.

Iets meer dan een half uur muziek, maar op de vierkante seconde is er bijzonder veel te ontdekken en beleven. De goed gedoseerde overgangen tussen brute death metalkracht en dromerige, berustende passages voelen heel natuurlijk aan. Dat lijken mij genoeg redenen om Abrasive Peace eens een luisterbeurt te gunnen. En dat kan enige tijd gratis en voor niets op Colosso’s webstek.

Ik zeg doen!