Loading...

Nachtvorst - Silence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-05-2012

Tracklist

01. The Serpent's Tongue
02. After...
03. Nightwinds
04. Gentle Notice of A Final Breath
05. ...before
06. A Way of Silence

Het Rotterdamse Nachtvorst is 1 van de aanwinsten van het rariteitenkabinet dat label Code666 bij elkaar verzameld heeft. Het duo (Erghal, zang en Leopold, alle muziek) maakt sinds 2007 samen muziek onder deze naam en is inmiddels toe aan hun tweede langspeler. Silence is daarmee de opvolger van het in 2009 verschenen Stills, en mijn kennismaking met deze 'band'.

Het album bestaat uit vier lange (van bijna 10 tot ruim 14 minuten) tracks, onderbroken door twee korte intermezzo's. Om daar dan maar mee te beginnen: After bestaat uit een sfeervolle pianomelodie, ondersteund door strijkers. Before is een wat soundscaperige track die voornamelijk bestaat uit spookachtige synthesizergeluiden en daarmee een bizarre sfeer oproept..

De muziek van de heren is verder te omschrijven als behoorlijk eigenzinnige of experimentele extreme/black metal, of op z'n minst black metal met allerhande andere invloeden. Dat daarbij termen vallen als postrock en (in mindere mate) shoegaze is op zich nog niet zo verrassend in dit genre, wel wat meer bijzonder is het pact dat gesloten is met invloeden uit doom, drone en sludge. Want dat is toch een combinatie die niet zo voor de hand ligt.

The Serpent's Tongue opent het bal, en meteen komen hier de doomelementen aan de orde. Van meet af aan stuwt een logge gitaarriff het nummer voort. Een zich lui voortbewegend doomritme met de nodige herhaling wordt gecombineerd met een klassieke black metal scream. Op ongeveer de helft van het nummer valt het opeens stil en wordt er een naargeestige sfeer ingezet door minimalistisch drumwerk, een maagtrillende baslijn, overstuurde gitaren en een iel pianodeuntje. Een erg goed opgebouwd nummer; laat je verrassen.

In Nightwinds laat Nachtvorst zich wat meer van de traditionele atmosferische black metal kant horen. Met het typische waaierende gitaargeluid en de plichtmatige krijs kabbelt dit nummer eigenlijk maar wat voort, hoewel dat misschien een rare opmerking is voor dit soort muziek. Ik wil er maar mee aangeven dat er in dit nummer, zeker vergeleken met het vorige, vrij weinig gebeurt. Hooguit in de eerste paar minuten, waar lekkere vette sludge/stoner riffs verwerkt zitten; daarna zit er wat mij betreft weinig spanning in.

Gentle Notice Of A Final Breath is opgebouwd rond postrock riffwerk. Er wordt sfeervol toegewerkt van en naar een soort van hoogtepunt, of meerdere eigenlijk. Alleen houdt het nummer wel erg raar en plotseling op. Dat is natuurlijk ook een manier om verrassend voor de dag te komen, maar ik ben er nog niet helemaal uit of ik dit nou wel zo interessant vind. Beetje koude douche gevoel.

Als afsluiter krijgen we dan nog semi titelnummer A Way Of Silence te horen. Ook hier weer een lange trage opbouw, deze keer wel met happy ending. Hoewel happy, de algehele sfeer die wordt opgeroepen is er toch vooral een van depressiviteit en verdoomenis. Vooral de vocale uithalen klinken bij vlagen uitermate deprimerend, hysterisch zelfs. Al met al levert Nachtvorst met Silence zeker geen standaardwerkje af. De combinatie van sludge/doom met atmosferische/depressieve black metal werkt in deze uitvoering perfect.