Loading...

Svyatogor - Doctor Veritas

Gepost in Reviews door Geert van der Laan op 01-06-2012

Tracklist

01. In Memory Of Fallen Heroes
02. Word hard. Eat. Watch.
03. The Manifesto
04. Doctor Veritas
05. Nor Fire, Nor Sword
06. Awoke Incoming (Antarctic solitude)
07. Spit And Forget
08. Inevitability
09. La concupiscence
10. Reincarnation Of Thoughts

Sinds het debuutalbum van Svyatogor zijn de grenzen meer verlegd van de pagan black metal naar de death/black metal. Met een vernieuwde line-up is gewerkt aan een opvolger. Dat de band momenteel werklustig is, blijkt uit het gegeven dat men in de zomer van 2012 wederom de studio induikt voor de opnames van het opkomende album. Eerst maar even een onderzoekje naar de derde langspeler Doctor Veritas.

Svyatogor is een band die houdt van experimenteren binnen het genre. Zo kent In Memory Of Fallen Heroes een aanstekelijke melodielijn met een Arabisch geluid, waarin al snel wordt overgestapt op een blastbeat met een melodische black metal riff eronder. Het tweede nummer neemt je mee naar een kermis vanuit een feestelijke tune, om op metal-wijze te worden uitgebreid naar een nummer dat daarnaast nog een behoorlijke groove kent.

Bij iedere luisterbeurt valt er wel iets nieuws te bespeuren. Zo duiken er vanuit de achtergrond verscheidene geluiden op die je bij de eerste luisterbeurt niet had ontdekt. De teksten zijn uit maar liefst vier talen gegoten, te noemen: Engels, Frans, Russisch en Oekraïens. Ook het gebruik van saxofoon tijdens opbouwende rustpauzes, zorgt voor een alleraardigst bedeesd prog-sfeertje. Melodisch gitaarwerk staat vrij centraal wat in erg mooie melodielijnen heeft geresulteerd.

Vanwege de diversiteit is het wel een beetje zoeken naar welke richting de band de luisteraar op wil sturen. Het grote pluspunt is dat het vanwege deze diversiteit een album is dat niet snel verveelt. Naar persoonlijke voorkeur was een iets duidelijkere richting wel beter te verteren geweest, maar Svyatogor weet op Doctor Veritas wel duidelijk te maken hoe je diverse elementen samen doet smelten tot iets eigens. Voor eenieder die voldoende variatie niet schuwt, een dikke aanrader.

Arius - vocals, guitar

Master Alafern - guitar, violin

Duk - bass

Amorth I.M. - drums