Loading...

Herfst - The Deathcult Pt.1 An Oath In Darkness

Gepost in Reviews door Edwynn op 09-05-2012

Tracklist

01. Prologue - An Oath in Darkness
02. Tonight it Descends
03. The Thing in the Mirror
04. Eyeless - Soulless
05. Code Noir

Achter de bandnaam Herfst schuilen vijf Belgische heren die zich met enige bezieling toeleggen op het maken van een combinatie van symfonische, of gothische zo je wilt, death en black metal. De band timmert alweer ruim twaalf jaar aan de weg. In die tijd heeft men 'slechts' een tweetal albums uitgebracht. Daartegenover staat een imposante livereputatie. Herfst deelde het podium met namen als Dark Funeral, God Dethroned en Vital Remains en rondom die optredens ontstond de nodige goede buzz. Herfst is een coming act. Zo lijkt het. Het verbaast mij dan ook dat de nieuwe EP The Deathcult pt. I: An Oath In Darkness in eigen beheer is uitgebracht.

The Deathcult pt. I: An Oath In Darkness is een professioneel ogend pakketje met vier lange nummers en een intro. Als na het intro Tonight It Descends van start gaat, verbaast het mij nog meer dat Herfst geen deal heeft. Het is een nummer in de beste Cradle Of Filth en Carach Angren traditie. Boordevol spookachtige symfonische accenten, blastbeats, grunts, cleane vocalen, vrouwenvocalen en gesproken woord. Allemaal ingrediënten die je bij de voornoemde bands ook aantreft, maar het is allemaal wel heel sfeervol uitgevoerd. Het klinkt alsof je in een duister Lovecraft verhaal zit opgesloten.

In het iets woestere The Thing In The Mirror komen meer en meer death metalinvloeden de dienst uitmaken. Daarmee krijgt Herfst ook direct nog meer een eigen gezicht. Ook deze track staat buiten dat geweld weer bol van de romantische griezelelementen. Het ruikt naar oude verlaten villa’s waarin geesten na een gruwelijk verleden blijven ronddolen, wachtend op eventuele nieuwe bewoners waarop zij hun boosaardige lusten kunnen botvieren.

Herfst lijkt misschien niet de meest originele band op aarde. Ze weten wel hun enthousiasme op professionele wijze op band vast te leggen. De gothische accenten zijn voortdurend aanwezig maar ook weer niet te zeer op de voorgrond. Daarnaast weet men op The Deathcult pt. I: An Oath In Darkness een heerlijk broeierig Lovecraftiaans sfeertje neer te zetten. In die zin lijkt het mij dat Herfsts missie meer dan geslaagd is. Liefhebbers van de eerder genoemde stijlgenoten kunnen met een gerust hart toeslaan.

Matthieu van den Brande - zang

Bram Vancauter - gitaar

Christophe Vandeghinste - gitaar

Kurt Hermans - bas

Ruben Vranken- drums