Loading...

Dawn of Clarity - Dawn of Clarity

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-04-2012

Tracklist

01. Escape
02. Last Embrace
03. Burden
04. Battle of Bannockburn
05. Justify
06. Boundless Vengeance
07. Born in Insanity
08. Mindhunter
09. Black Tears (Edge Of Sanity cover)

Dawn Of Clarity is ontstaan in de zomer van 2010 in het Vlaams-Brabantse Opwijk (België). Na het uiteenvallen van diverse hobby projectjes besloot een groepje enthousiaste jongelingen het in deze samenstelling met een nieuwe band te gaan proberen. Over de insteek wordt niet moeilijk gedaan, getuige hun eigen woorden uit de bio: Invloeden komen uit de hele metalscene, maar voornamelijk uit de melodic death en metalcore; melodieus en toch bikkelhard. Een uitgebreid arsenaal aan vocalen vervolmaken het plaatje. Laat ik het selftitled debuut maar eens gaan beluisteren of dat allemaal klopt.

En waar ik dan toch als eerste bij blijf steken is het geluid op dit album. De band heeft de do it yourself houding in elk geval hoog in het vaandel staan. Besloten werd om de opnamen, het mixen en de uiteindelijke afwerking zoveel mogelijk zelf te doen. En daar heeft men ook de tijd voor genomen, gelukkig maar zou ik bijna zeggen. Dat deze huisstudiovlijt geen superdeluxe moderne gelikte productie oplevert zal evident zijn, ik merk dan ook al gauw dat ik me door een enigszins wollig geluid heen mag luisteren. Ook de afstemming in de mix tussen de diverse instrumenten lijkt mij niet optimaal. Heel kort door de bocht: het klinkt allemaal wat rommelig.

Over de muzikale invulling op zich kan ik kort zijn. Dawn Of Clarity geeft zelf overduidelijk aan wat voor muziek ze willen maken, en de insteek om vooral metalcore te willen maken onderstreep ik volledig. Waar ik dan wel bij aan wil tekenen dat de muziek van deze band behoorlijk primitief klinkt, zelfs wel een beetje simplistisch misschien. De nummers zijn vaak net niet af en blijven steken bij een verzameling goede ideeën. Wat wel direct opvalt en de band wat eigens geeft is de cleane zangeres, die hoor je in deze context toch eigenlijk niet zo vaak. Een positieve uitschieter vind ik Mindhunter, hierin komen de bedoelingen van de band goed naar voren.

Uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat dit album wat te vroeg komt naar mijn mening. De paar beste tracks van dit album zouden als debuutdemo of EP niet misstaan hebben, als kennismaking en oefening voor de band zelf. Tegenwoordig is het zelfs in je thuisstudiootje niet meer zo moeilijk om met een gedegen geluid voor de dag komen. Ik zou de jonge enthousiastelingen van Dawn Of Clarity dan ook vooral de tip willen geven om nog wat verder te schaven aan het songmateriaal; en vervolgens te ontdekken wat er productietechnisch allemaal mogelijk is. Dan hoor ik graag het resultaat daarvan en hoop (en verwacht) ik dat de band in staat zal zijn tot groei.

Lin Bruiyninckx - zang

Andy Van Rossem - zang

Timothy Van Rossem - gitaar

Tijs Carle - gitaar

Peter Nevens - bas

Wieland Tilley - drums