Loading...

Beastmilk - Use Your Deluge

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-05-2012

Tracklist

01. Void Mother (3:01)
02. Children of the Atom Bomb (3:05)
03. Forever Animal (3:16)
04. Red Majesty (4:36)

In 2010 werd bekend gemaakt dat Kvohst, zanger van de Brits / Noorse black metal combinatie Code, een nieuwe band/project met de naam Beastmilk had gevormd. Samen met een paar vrienden uit Finland (waar deze Brit inmiddels woont, na in Nederland en Noorwegen te hebben vertoefd) wilde hij terug naar de basis van z'n favoriete muziek. Inmiddels is hij ook gestopt bij Code (en ook bij Dodheimsgard, waar hij ook nog zong), al heeft Mathew McNerney, zoals hij echt heet, nog genoeg andere ijzers in het vuur met bands als Decrepit Spectre, Hexvessel en Gangrenator.

Met Beastmilk brengt hij hier debuut EP Use Your Deluge uit, een zoveelste verrassing van Svart Records. Apocalyptische post-punk hebben ze zelf bedacht als omschrijving voor hun muziek. Joy Division, Sonic Youth, vroege Misfits en The Cure worden genoemd als inspiratie, maar ook wordt de band beïnvloed door Roky Erickson en The Devil's Blood. Laat ik dat maar eens aan de praktijk gaan toetsen.

Wanneer als eerste Void Mother uit de speakers komt rammelen hoor ik inderdaad onmiddellijk de invloeden van de Britse new wave/gothic bands uit beginjaren '80. Joy Division, Fields Of The Nephilim, Sisters Of Mercy, The Mission hoor ik hier zeker in terug. Het is dan ook een behoorlijk duidelijk omlijnd en specifiek genre dat we hier horen, dus een belangrijk ingredient van het geluid van Beastmilk hebben we hier onmiddellijk te pakken.

Daarna gaan Children Of The Atom Bomb en Forever Animal op dezelfde depressieve toer verder, al hoor ik daarin een iets punkiger geluid terug en komen we terecht bij The Misfits/Danzig. Deze muziek is erg bas/drum gericht, de gitaar dient slechts als ondersteuning van het logge ritme. Sombere, lage zang (met galm) geeft de boel nog eens een extra depressieve lading.

Red Majesty wijkt wat af van de overige drie tracks. Hoewel genoemde elementen nog steeds aanwezig zijn krijgen die hier gezelschap van wat postrock/black metal geluiden. Waarmee het nummer een stuk experimenteler inslag heeft, en de link gelegd is naar de voormalige band(s) van zanger Kvohst.

In overeenstemming met hun belangrijkste invloeden maakt Beastmilk gebruik van een behoorlijk sobere, rauwe productie; die daarmee dus precies bij de muziek past. Verder heb ik geen idee of dit een (eenmalig) project is of dat Beastmilk als band een vervolg gaat krijgen. Ik ben wel benieuwd eigenlijk.

Kvohst - vocals

Goatspeed - guitars

Paile - drums

Arino - bass