Loading...

Neuronia - Insanity Relapse

Gepost in Reviews door Edwynn op 10-05-2012

Tracklist

01. Alone in the Dark
02. 3:33
03. Kick the Fuckers Out
04. Moon Over Providence

Na twee albums in eigen beheer op de mensheid losgelaten te hebben, vond het Poolse Neuronia een helpende hand in de ijzervreters van Psycho Records om de nieuwe EP Insanity Relapse voor hen te distribueren. Psycho Records overspoelt op dappere wijze de markt met zware metalen alsof er nooit een terugtrekkende tendens in de platenverkoop geweest is. Veel jonge bands die barsten van de ideeën krijgen de kans om hun gewelddadige muzikale uitspattingen aan de wereld te laten horen. Ook Neuronia is beslist geen band zonder creatieve genen.

Als het openingsnummer Alone In The Dark halverwege is, ben je al helemaal tureluurs van de vele invloeden waarmee je om de oren geslagen wordt. Heuse speed metallicks die ineens overgaan in black metallig blastbeatgeweld en daarna weer achteloos veranderen in een groovende nu-metaldinges. Je zou haast denken dat de vijf bandleden voortdurend ruzie hadden over de te varen koers, dat ze daar helemaal niet uitkwamen en daarom maar elke denkbare koers in het metallandschap zijn gaan varen. En dat allemaal in een paar minuten tijd. De Wereld Draait Door on speed, zeg maar.

Met de andere nummers is het al niet anders gesteld. Wel moet gezegd dat vooral de speedy metalriffs en licks die soms voorbijkomen best smaakvol zijn. Het is dan ook jammer dat dergelijke momenten niet even vastgehouden worden. Werkelijk alle ideeën die verzameld zijn moeten op. Met als gevolg dat Insanity Relapse een nogal richtingloos plaatje is geworden. Vermoeiend ook. Zeker als zanger Tektur zijn verveeld klinkende vocalen in de microfoon begint te blazen. Hij heeft een nogal zeurende cleane stem en het is dan jammer dat de soms best wel inventieve zanglijnen die ook gewoon over ratelende blastbeats gezet worden, als een lauw biertje doodslaan in een ongewassen glas door de doorklinkende – ongetwijfeld onbedoelde - desinteresse van de vocalist.

Om een lang verhaal kort te maken zou je kunnen zeggen dat Neuronia beschikt over een enorme hoge hoed vol met creativiteit maar niet in staat is om die creativiteit om te zetten in interessant songmateriaal. Tel daar de uiterst matige vocalen bij op en dan concludeer ik dat Neuronia ondanks de twee full-length albums in haar discografie eigenlijk nog niet toe is aan een professionele release.

Michał Rogala - guitar

Maciej Nawrot - vocals

Rafał Lewandowski - guitar

Daniel Grotkiewicz - bass

Łukasz Sobczyk - drums