Loading...

Firewind - Few Against Many

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-05-2012

Tracklist

01. Wall of Sound
02. Losing My Mind
03. Few Against Many
04. The Undying Fire
05. Another Dimension
06. Glorious
07. Edge Of A Dream (feat. Apocalyptica)
08. Destiny
09. Long Gone Tomorrow
10. No Heroes, No Sinners

Firewind begon oorspronkelijk meer als een project dan als band. Na het stoppen met zijn muzikale studie aan een Amerikaanse universiteit, nam de jonge Griekse gitarist Kostas Karamitroudis (tegenwoordig beter bekend als Gus G.) een demo op met de hulp van wat muzikale vrienden om zijn gitaar vaardigheden te tonen aan potentiële labels. Aangezien het product toch een naam moest krijgen werd dat dus Firewind, al was het op dat moment (nog) niet de bedoeling dat daar een heuse band uit zou ontstaan. Dat was in 1998.

Die interesse van labels bleef in eerste instantie uit (Met uitzondering van gitaarshredder David Chastain's label Leviathan, daarover later meer), wel kreeg Gus G. een plekje aangeboden in bands als Dream Evil, Nightrage en Mystic Prophecy. Na aan de verplichtingen van deze bands te hebben voldaan, kwam Gus een paar jaar later opnieuw in contact met Leviathan Records over het opnemen van een album, en deze keer kwam de samenwerking wel tot stand. De naam Firewind werd behouden, ondanks het feit dat er weinig verband tussen dit project en de originele demo is.

En zo is het balletje gaan rollen voor de inmiddels stabiele band Firewind, zodat we nu in 2012 al weer album numero zeven mogen begroeten: Few Against Many. De band opereert vanuit Griekenland, in een grotendeels Griekse bezetting. De huidige naamsbekendheid van de band blijft Firewind volledig danken aan de bekendheid van gitarist Gus G., die zichzelf de laatste jaren ook als gitarist in de live band van Ozzy Osbourne goed op de kaart zet.

De muziek van Firewind is tegenwoordig te omschrijven als stevige klassieke heavy metal. In het verleden maakte de band meer 'happy metal', melodieuze power metal met veel meezingertjes en een over the top clean geluid. Op Few Against Many klinkt de band veel authentieker, rauwer en is de muziek te bestempelen als letterlijk heavy metal. Niet de meest originele tak van sport, maar wel in een uitvoering om de vingers bij af te likken.

Want de kwaliteit van het gebodene staat buiten kijf. Naast het gitaargeluid van blikvanger Gus G. kunnen ook de krachtige zang, de oerdegelijke ritmesectie en de sterke klassieke gitaar/toetsen 'gevechten' wat mij betreft niet ter discussie staan. Zo blijkt al uit de felle opener Wall Of Sound (redelijk toepasselijk) dat het toetsenwerk de muziek een moderne touch meegeeft, dat het gitaarwerk van de hoofdpersoon behoorlijk in dienst staat van band en muziek (daarnaast uiteraard ook de nodige fraaie solo's oplevert), en daarmee Firewind een echte band, een eenheid is, geen stergitarist plus aanvullende band.

Puur op snelheid (Wall Of Sound, titelnummer Few Against Many), midtempo (Losing My Mind, The Undying Fire) het maakt de band niet uit, de band voelt zich in alle regionen van de traditionele heavy metal prima thuis. De diverse nummers staan bijna dodelijk strak om en om gerangschikt op het album, of bevatten elementen van beiden (Another Dimension). Uiteraard mag ook de verplichte ballad niet ontbreken: met Edge Of A Dream is met dank aan de medewerking van de metal cellisten van Apocalyptica een kippenvel opwekkend mooie ballad uit de muzikale mouw geschud. Dat dit hoge niveau bijna kinderlijk eenvoudig het gehele album gehandhaafd blijft is bijna een overbodige opmerking.

Ik ben persoonlijk erg blij met de verschuiving in het geluid van Firewind. Vond ik de band voorheen te braaf klinken, te veel op safe spelen, op Few Against Many hoor ik een band die ouderwets wil knallen in de muzieksoort die hier terecht HEAVY METAL mag heten.

Apollo Papathanasio - Vocals

Gus G. - Guitars

Petros Christo - Bass

Bob Katsionis – Keyboards, guitars

Joan Nunez - Drums