Loading...

Who Cares (Ian Gillan, Tony Iommi & friends) - Who Cares

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-09-2012

Tracklist

CD 1:
1. WhoCares - Out Of My Mind
Featuring Jon Lord, Linde Lindström (HIM), Jason Newsted (Metallica), Nicko McBrain (Iron Maiden)
2. Black Sababth - Zero The Hero
3. Ian Gillan feat. Iommi, Ian Paice and Roger Glover - Trashed
4. M. Rakintzis feat. Ian Gillan - Get Away
5. Tony Iommi feat G.Hughes - Slip Away
6. Gillan - Don’t Hold Me Back
7. Ian Gillan - She Thinks It’s A Crime
8. Repo Depo feat. Ian Gillan - Easy Come, Easy Go
9. Deep Purple feat.Ronnie James Dio - Smoke On The Water (live with the Royal Philharmonic Orchestra)
CD2
1. WhoCares - Holy Water
Featuring Jon Lord, Linde Lindström (HIM), Jason Newsted (Metallica), Nicko McBrain (Iron Maiden)
2. Black Sabbath - Anno Mundi
3. Tony Iommi feat. G. Hughes - Let it Down Easy
4. Ian Gillan - Hole in My Vest
5. Gillan & Glover feat. Dr.John - Can’t Believe You Wanna Leave me
6. Ian Gillan & The Javelins - Can I Get A Witness
7. Garth Rockett & The Moonshiners aka Ian Gillan - No Laughing in Heaven
8. Ian

Ik heb vooraf even zitten twijfelen in welke vorm ik dit artikel zou gieten: review, nieuwsbericht, weet ik veel. En uiteindelijk toch maar gekozen voor de review, omdat het hier simpelweg een (twee maanden geleden) verschenen album betreft. Het gaat om het project Who Cares, waarin Tony Iommi en Ian Gillan samen met wat andere bekende muzikanten de krachten hebben gebundeld voor het goede doel (een muziekschool in Armenië). Over het hoe en waarom kun je meer lezen in m'n bespreking van de single zo'n twee jaar terug.

Toen werd al verkondigd dat er een album zou gaan komen met daarop ook nieuwe nummers van de gelegenheidsband. Vanwege de diagnose kanker bij Iommi en vooral het overlijden van toetsenist Jon Lord kan daar geen sprake meer van zijn. Er is nu gekozen voor een verzamelaar, een dubbel cd om precies te zijn, met daarop nummers uit het (deels gezamenlijke) muzikale verleden van beide initiatiefnemers. Geen tracks van reguliere albums, maar b-kantjes, restantjes, alternatieve versies; dat soort dingen.

Beide 'helften' van het dubbelalbum trappen af met een nummer van de tweetrack single waarmee Who Cares destijds startte, in feite dus de enige 'nieuwe' nummers van het project. Voor een beschrijving daarvan verwijs ik opnieuw naar de review ervan. Ondanks dat de overige nummers niet op standaard albums gestaan hebben (op twee na: Zero The Hero van Born Again, en Anno Mundi van Tyr, beiden Black Sabbath albums) zullen ze toch bij de kenners/liefhebbers wel bekend zijn. Ik ga ze dan ook niet apart behandelen, kijk de tracklist er maar op na als je meer wil weten over de diverse bijdragen.

Uitzondering is misschien Dick Pimple. Het is een spotnaam die de Deep Purple leden indertijd voor zichzelf bedachten. Het nummer met die titel is niks meer dan een opgenomen jam van een minuut of tien. De eerste twee minuten bestaan uit een gesproken intro door Jon Lord, gevolgd door een 8 minuten durende bluesjam met vooral veel Hammond, stemmige mondharmonica en een spontaan, verrassend einde. Muzikaal gezien past het in de tijdsgeest van de eerste helft van de jaren '70.

Waar het me uiteindelijk om gaat: dit mag dan wel geen spectaculair verzamelalbum zijn, de opbrengsten gaan naar een goed doel waar beide initiatiefnemers Iommi en Gillan oprecht door geraakt zijn. Daarnaast staat er gewoon goede muziek op het album. Voor iemand die nog niet alle nummers kent (bestaat dat überhaupt wel?) is het zelfs een heel nuttig album. De alternatieve versies van een paar tracks mogen er ook zeker wezen, en gaat er in een enkel geval zelfs op vooruit (Trashed). Schroom niet en tast in de buidel voor het goede doel.