Loading...

Sanktuary - Something Fierce

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-07-2013

Tracklist

01. Deadly Prey
02. Heat Lightning
03. Hail The Villain
04. Thrill Of The Kill
05. Screeching For Vengeance
06. Fire In The Sky
07. Beyond The Wall
08. Midnite Mass

Sanktuary is oorspronkelijk afkomstig uit een van de verste uithoeken van Canada, de Yukon, en al actief sinds 2007. Het heeft drie EP's geduurd en een verhuizing naar het meer centraal gelegen Halifax, Nova Scotia, eer een deal werd getekend met Spread The Metal Records. Maar nu kan dan eindelijk een volwaardig debuutalbum gepresenteerd worden: Something Fierce, geheel volgens de eisen van de moderne tijd geleverd in een fraaie digipack. Sanktuary brengt een mengelmoesje van klassieke heavy metal, (Amerikaanse) power metal en een vleugje speed/thrash.

Na de licht opzwepende swingende heavy rock introtrack Deadly Prey knallen Heat Lightning en Hail The Villain er lekker in. Traditionele uptempo heavy metal met galopperende ritmes, bomvol riffs en de klinkende hoge vocalen. Aangevuld met geluiden van knallende bommen en nog wat extra shouts die uitnodigen om mee te schreeuwen zijn we weer helemaal terug in de jaren '80. Het ietwat dunne, old school geluid is daar mede debet aan, het kenmerkt die typische underground sfeer.

Hierna laat Sanktuary horen ook prima uit de voeten te kunnen met een heavier nummer zoals de lekkere (maar wel heel korte) speed/thrasher Thrill Of The Kill, waarmee je ook weer lekker mee mag schreeuwen. Dat wordt even later herhaald met Fire In The Sky (nee, geen Saxon cover), opnieuw een nummer dat meer doet denken aan raspende, primitieve thrash dan pure heavy metal.

Op de meeste tracks zijn het meest traditionele metal melodieën die de dienst uitmaken, enerzijds vanuit de NWOBHM a la Iron Maiden (het begin afsluiter Midnite Mass lijkt er wel heel erg op) , anderzijds beïnvloed door de eerste (Amerikaanse) thrashgolf. Jammer van het wat mij betreft vervelende gepriegel van intermezzo Beyond The Wall, dat volledig nodeloos de vaart uit het album haalt. Buiten dat is dit een prima album voor de liefhebber van voornamelijk uptempo heavy metal met een dosis primitieve speed metal.

Anders Grasholm – Drums

Cole Hume – Bass

Alan Binger – Vocals, Guitar

Glen Emond – Guitar