Loading...

Ecocide - Eye Of Wicked Sight

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-08-2013

Tracklist

01. Multivers
02. Planet Eater
03. Alien Intervention
04. Eye of the Wicked Sight
05. Unknown Disease
06. Terror From Beyond
07. Crawling from the Crypt
08. Beneath the Flesh

Ecocide uit Haarlem is een nieuwe band (sinds maart vorig jaar) met een oud geluid. Wanneer een drietal jongelingen elkaar vindt in een gedeelde muzikale passie is de start snel gemaakt. Er worden nummers geschreven, er wordt opgetreden, en op 21-12-12 (vast geen toeval) is een eerste zelfgeproduceerde en zelfgetitelde demo een feit. Een half jaar later blijkt de muzikale richting iets veranderd, en is er ook een bindend thema voor de teksten gevonden: Science fiction. Debuutalbum Eye Of Wicked Sight ziet op 22 juli het levenslicht.

Van de oorspronkelijke speed/thrash metal is de stijl inmiddels geëvolueerd naar een mixvorm met old school death, en dat lijkt me geen straf. De thrash roots worden dus zeker niet verloochend, de invloed van bands als Possessed en Slayer en de Duitse old school thrash blijkt nog regelmatig terug te horen.

Multiverse is al meteen een wat apart intro, dat verder eigenlijk helemaal niet bij de muziek past, hooguit zet het de toon voor de thematiek, het eindigt enigszins spacey. Het eerste echte nummer Planet Eater is dan ook een stuk duidelijker. Lekker uptempo beukende death / thrash metal met de beproefde, pakkende riffs, een lekker lage grunt en obligaat drumwerk.

Alien Intervention wordt (opnieuw) opgestart middels een intro / sample. Dit nummer is een slag trager, logger en swingender. De ritmesectie, en dan met name de bas, krijgt hier ook wat meer ruimte. Geen thrashinvloeden hier, dit is puur oudschools doodsmetaal. Met een geluid dat zo old school klinkt als maar kan, je zou bijna denken dat Ecocide uit Zweden komt. Dit is op zich wel muziek waar ik wat mee kan, al is er geen greintje originaliteit te bekennen.

Titelnummer Eye Of Wicked Sight is in eerste instantie weer wat meer uptempo met het typische thrashy hoempa drumtempo, maar tempo en sfeer dalen al snel naar diepere krochten. In het middenstuk is het gitaarwerk juist weer uitgesproken speed / thrash metal, zowel snel als langzamer, met een herkenbare speed metal voortzetting. De diepe grunt zorgt echter vrijwel voortdurend voor een donkere sfeer, waardoor het thrash-aspect nooit de overhand krijgt.

Unknown Disease hangt me iets te veel aan elkaar van bekende fragmenten, dit nummer doet me niet zoveel. Zelfs de eenzame gitaarsolo helpt daarbij niet. Het is beter genieten met de verdere drie tracks van het album. Zonder dat ik het vervelend bedoel meer van hetzelfde, waarbij vooral Terror From Beyond een aanrader is, en de old school death de overhand heeft.

De hoofdmaaltijd van voornamelijk uptempo beukwerk wordt op z'n tijd prima afgewisseld met slopend trage passages, een vleugje melodieus gitaarwerk en een mespuntje groove. Zoals gezegd geen greintje originaliteit, dat idee buiten beschouwing gelaten smaakt Eye Of Wicked Sight me best!

Bas "Ducaz" Gijzen - Drums, Vocals

Rick "The Slapper" Stikkelorum - Bass, Vocals

Sten "Goof" Govers - Vocals, Guitar