Loading...

Triptykon - Melana Chasmata

Gepost in Reviews door Edwynn op 17-04-2014

Tracklist

01. Tree Of Suffocating Souls
02. Boleskine House
03. Altar Of Deceit
04. Breathing
05. Aurorae
06. Demon Pact
07. In The Sleep Of Death
08. Black Snow
09. Waiting

De contouren van Triptykon werden eigenlijk ergens rond 2006 al geschetst. De wederopstanding van de Zwitserse metallegende Celtic Frost verraste vriend en vijand met het machtige album Monotheist. Van alle wederopstandingen was het Celtic Frost dat voor de meest opzienbarende reünie zorgde. Helaas ging de band weer snel ten onder als gevolg van een bitter intern conflict. Thomas Gabriel Fischers pseudoniem luidde gelukkig niet voor niets ooit ‘Warrior’ en hij verzamelde dan ook snel al enkele jonge muzikanten om zich heen: Triptykon was geboren.

Dapper als Fischer is, durfde hij het aan om de tot de verbeelding sprekende naam Celtic Frost te begraven en met een geheel nieuw project van voren af aan te beginnen. Het eerste volwaardige album van Triptykon, Eparistera Daimones, bewees dat het enkel en alleen Thomas Gabriel Fischer was die de geest van Celtic Frost in zich droeg. Het debuut uit 2010 was alles dat Celtic Frost ooit was en nog veel veel meer. Voortbordurend op de intrigerende koers die op Monotheist werd uitgezet, groeide het album uit tot een waar pinakel van zwartgalligheid en inktzwarte duisternis. Nu ligt het gloednieuwe Melana Chasmata in de schappen en het moet nogal een opgave geweest zijn om in de buurt te komen van de lat die in 2010 werd gelegd.

Op het eerste gehoor lijkt er niet veel veranderd te zijn in de Triptykon-aanpak. Melana Chasmata is een album dat een balans zoekt tussen ruwe death/thrash metal en loodzware doom. En dan doe ik het geheel allemaal nog veel te kort. Triptykon klinkt als een volwassen Celtic Frost en die band had een uniek geluid. Op het tweede gehoor valt op dat Melana Chasmata een eenvoudiger album is dan Eparistera Daimones. Toegankelijker vooral.

Openingsmonster Tree Of Suffocating Souls is een kolkende poel van razernij die de luisteraar vrij gemakkelijk meeneemt in de verwrongen wereld van Triptykon. Met akoestische ornamenten op strategische plekken schept Triptykon al snel een sfeer van grotesque nachtmerries en krankzinnige angstgedachten. Een vertrouwd gevoel maakt zich dan meester van de luisteraar.

Ook Breathing lijkt te zijn gemaakt om de ruigere metalfans over de streep te trekken. Krachtig en furieus slaan de riffs on zich heen. Triptykon ligt hier dicht tegen de oude Celtic Frost aan zij het veel minder onstuimig dan vroeger. Daartegenover staat het mysterieuze Boleskin House. Een trager nummer dat met eenvoudige effecten een benevelende sfeer opwekt. Op In The Sleep Of Death komt het échte angstaanjagende van Eparistera Daimones tot volle wasdom. Ook weer bereikt met eenvoudige effecten in beperkte doses toegediend.

Het prijsstuk van Melana Chasmata heet Black Snow. Een log epos dat zomaar een verloren pagina zou kunnen zijn uit dezelfde grimoire waarin ook de grimmige hoofdstukken Synagogue Satanae en Triumph Of Death zijn opgetekend. Het relatief serene outro Waiting dat volgt, contrasteert nogal met deze intense twaalf minuten.

Concluderend zou je kunnen stellen dat Melana Chasmata minder verpletterend is dan zijn voorganger. Het experiment is er vanaf en het geheel is gemakkelijker te omvatten zonder dat er iets aan identiteit verloren gaat. De intense emoties die loskwamen op Eparistera Daimones, blijven op Melana Chasmata grotendeels in de kast. Dat betekent niet dat Melana Chasmata een teleurstelling is geworden. Integendeel. De elementen die zo buitengewoon waren aan Celtic Frost zijn allemaal weer aanwezig terwijl de muzikale koers helemaal van nu is. Ondanks dat het geen verrassend album is, ontstijgt het nieuwe album van Triptykon het overgrote deel van het metalen aanbod vrij gemakkelijk.

Thomas Gabriel Fischer - gitaar, zang, effecten

Victor "Santura" Bullok - gitaar, zang

Norman Lonhard - drums, percussie

Vanja Šlajh - bas