Loading...

Psychotic Gardening - Hymnosis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-05-2014

Tracklist

1. Origin of The Infection (4:23)
2. Defile (4:21)
3. Re-Hybridized Strain (3:50)
4. Mindfold (4:22)
5. Genome Degradation (4:33)
6. Searing Cital (5:34)
7. Garden Raiding (3:18)
8. Open Casket (7:23) (Death Cover)
9. Journey to the Sun (3:41)

Psychotic Gardening is een wat experimentele death/black/doom band uit Winnipeg, Canada. In 1995 werd de band opgericht door Chuck Labossiere als een soort van eenmansproject. Destijds was hij ook nog zanger/gitarist bij Immortal Possession. Naast Psychotic Gardening maakt Chuck ook deel uit van de progressieve death/black band Eyam. Ook was hij de laatste twee jaar actief als live vocalist bij het Amerikaanse Broken Hope. Waarvan op zijn beurt gitarist Chuck Wepfer weer een gastbijdrage levert op dit album, maar daarover zo meteen meer.

In 1998 verscheen al een eerste album Sold For Four Souls And A Seed (al reppen de officiële biografieën daar met geen woord over). Het was dan ook een behoorlijk experimenteel album, waarop Labossiere alle instrumentarium voor zijn rekening nam, alleen zanger Chris Gillis was toen van de partij. Vervolgens ging Psychotic Gardening even in de koelkast, ten faveure van Serrated Scalpel. Toen die band in 2005 uiteenviel werd de draad weer opgepakt, en werd Psychotic Gardening een echte band, met een volwaardige bezetting, albums en optredens. Inmiddels is de band toe aan album nummer drie sindsdien: Hymnosis.

Muzikaal gezien speelt Psychotic Gardening in de basis death metal. Daar worden echter ook invloeden van black en doom in vermengd, zodat de muziek van de band een aardig eigen smoel heeft. Vergelijkingen met (een) andere band(s) zou ik dan ook niet direct kunnen maken. Het is ook eigenlijk niet zozeer dat deze band nou zo super-origineel is of zo, want de losse elementen klinken allemaal herkenbaar. Maar de combinatie en/of samensmelting zoals de band die maakt is toch wel behoorlijk apart.

Ok, er staan ook 'gewone' old school death metal nummers op deze plaat: Origin Infection en Mindfold zijn daar goede voorbeelden van. Er worden ook de nodige uitstapjes naar doom metal gemaakt, zoals nummers als Re-Hybridized Strain en Searing Cital goed laten horen. De black metal invloeden liggen wat minder op de voorgrond, maar zijn zeker nog wel herkenbaar in sommige riffs.

Waar de eigenzinnigheid van de Canadezen misschien nog wel het best tot uiting komt is hun cover van de Death klassieker Open Casket (Tim Roth (Into Eternity) en Chuck Wepfer (Broken Hope) zijn hier als gasten te horen). De band heeft dit nummer op zeer eigen wijze benaderd, en er alle tempo uitgehaald, zodat het omgebouwd is tot een echt doom-nummer. En dat blijkt perfect te werken: ik vind het stiekem het beste nummer van Hymnosis. Zonder de eigen composities te kort te willen doen overigens.

Het kostte even een paar luisterbeurten, maar daarna kreeg Hymnosis me toch in zijn greep. Zeker een interessant album!

Chuck Labossiere – vocals, guitar

Chris Gillis – vocals

Andrew Wiens – guitars

Mike Janssen – bass

Matt Penner – drums