Loading...

Conteched - In Poor Company

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-09-2009

Tracklist

1) In Poor Company
2) Just a Moment
3) Breathing Sand
4) It Ends Here

Bassist Peter Degen en gitarist Fred Lont werkten al ruim vijftien jaar samen. Hoofdzakelijk in de industrial dancemetalband Reel, een gezelschap met vele internationale remixes, zes full-length cd’s en optredens met gerenomeerde namen als Rammstein, Einstürzende Neubauten en The Young Gods op hun naam. Met deze achtergrond werd Conteched in 2005 opgericht. Een oprichting die pas compleet werd in oktober 2007 met het aantrekken van zanger Joram Bronwasser. Inmiddels heeft de band bijgedragen aan drie internationale verzamelcd’s en is op radio en webcasts geweest in onder meer de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Met twee aanbiedingen van muzieklabels op zak, werkt Conteched intussen aan de eerste full-length cd, die halverwege 2010 het licht zal zien. Ondertussen releast Conteched de tweede demo: In Poor Company. Deze demo met vier vette tracks, is de opvolger van Criminal Industry uit 2008, een demo die positief werd ontvangen.

Gezien het bovenstaande mag de muzikale richting van Conteched geen verrassing meer zijn: inderdaad, industrial metal is wat we voorgeschoteld krijgen. Op deze tweede demo In Poor Company krijgen we vier compacte nummers te horen. Conteched laat horen de kunst van het liedjes schrijven te verstaan, het zijn allevier nummers met kop en staart, het is te horen dat er over elk nummer is nagedacht. De muziek is stevig, hard en doordrenkt met de van dit genre zo bekende samples en beukende ritmes. Het brute, volle gitaargeluid en de naar grunt neigende zang zorgt er voor dat de term metal zeker niet misplaatst is. In combinatie met de industrial invloeden zorgt dit voor een zeer luisterbaar geheel. Als vergelijking moet je als aanstaand luisteraar niet denken in de richting van een Rammstein, Conteched is een stuk steviger. De vergelijking die zich bij mij opdringt is eerder in de richting van Peter Tagtgrens Pain.

Met een wiskundige precisie worden de vier tracks op de luisteraar afgevuurd, zonder eigenlijk een moment van rust te gunnen. In Poor Company gaat voortvarend van start met het titelnummer, dat er met zijn opgefokte ritme voor zorgt dat je niet stil kunt blijven zitten. Just a Moment begint vervolgens met een rustige sample, maar ontpopt zich tot een prima midtempo beuker. Let ook op het vrolijke Just a Moment sampletje in het refrein. Breathing Sand moet het daarna hebben van vooral de brute vocalen. Ook dit is weer een midtempo nummer, met in de refreinen een fraaie aanvullende sample en een mooie tempowisseling in de brug. Breathe, breathe, breathe! Het toepasselijk getitelde It Ends Here sluit inderdaad de demo af. Ook deze song is typisch voor Conteched: een stevig ritme, brute vocalen in de refreinen en samples die het geheel mooi aanvullen.

Ikzelf denk dat je niet per se een liefhebber hoeft te zijn van industrial om deze band en/of dit schijfje te kunnen waarderen. Natuurlijk zullen er altijd metalfans zijn die deze muziek niet kunnen waarderen omdat het geen "echte" metal zou zijn. Maar ik denk dat de muziek van Conteched heftig genoeg is om de gemiddelde metal fan aan te spreken. Juist het treden buiten de vastgeroeste hokjes geeft deze band iets extra's.

?tumb=3185,350x350,conteched

Mr Joram Bronwasser - lyrics executive

Mr Peter Degen - longwave distributor

Mr Fred Lont - high string operator

Mr Tijn Scholtze - metrics engineer